Leipomoalan ammattitutkinto

Leipomoalan ammattitutkintoon sisältyy kolme tutkintonimikettä, joita ovat kondiittorikisälli, leipomoteollisuuden kisälli ja leipurikisälli.
Leipomoalan ammattitutkinnon suorittanut toimii pienissä leipomoissa (leipurikisälli) ja konditorioissa (kondiittorikisälli) sekä leipomoteollisuudessa (leipomoteollisuuden kisälli) valmistaen erilaisia leipomotuotteita taikinasta valmiiksi tuotteiksi.
Tutkinnon suorittanut hallitsee leipomon raaka-aineet ja niiden käytön sekä punnitsee raaka-aineet ja valmistaa ruoka- ja kahvileipätaikinat. Lisäksi:
- Leipurikisälli muotoilee taikinat tuotteiksi, vie tuotteet kohoamaan ja paistaa tuotteet oikeissa lämpötiloissa tarpeellisen ajan.
- Kondiittorikisälli valmistaa erilaisia konditoriatuotteita taikinan tai massan valmistamisesta, paistamiseen, koristeluun, viimeistelyyn ja pakkaamiseen saakka.
- Leipomoteollisuuden kisälli hallitsee leipomoteollisuuden valmistusprosessin kaksi tai kolme vaihetta valinnaisista tutkinnon osista riippuen.
Kondiittorikisälli ja leipurikisälli valmistavat myös erityisruokavaliotuotteita.
Tutkinnon sisältö ja toteutus
Leipomoalan ammattitutkinnon laajuus on 150 osp. Tutkinnon pakollisia tutkinnon osia on 60 osaamispistettä tai 90 osaamispistettä valitusta tutkintonimikkeestä riippuen. Tutkinnon valinnaisia tutkinnon osia on 60 osaamispistettä tai 90 osaamispistettä valitusta tutkintonimikkeestä riippuen. Lue lisää tutkinnon vaatimuksista (linkki päivitetään pian).
Tutkinto voidaan suorittaa joko koulutuksessa tai oppisopimuskoulutuksena. Koulutus muodostuu lähi-, etä- ja verkko-oppimisesta sekä työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta ja asiakaspalvelusta. Lähiopetus toteutetaan arkisin (ma-to) klo 16.00 -20:00 ja pe 8:00 – 16:00 välisenä aikana. Työpaikalla tapahtuva oppiminen sekä näytöt järjestetään leipomo / konditoria-alan yrityksissä yritysten työaikojen mukaisesti.
Alan työtehtävät
Leipomoalan ammattitutkinnon suorittanut voi toimia leipomoissa taikinantekijänä, ylöslyöjänä, paistajana, pakkaajana tai lähettämötyöntekijänä. Leipurikisälli ja kondiittorikisälli voivat toimia myös leipomoalan itsenäisenä ammatinharjoittajana tai yrittäjänä.
Seuraavat toteutukset
Hakeminen
Koulutukseen haetaan oppilaitoksen omien verkkosivujen kautta jatkuvassa haussa.
Leipomoalan ammattitutkinnon koulutukseen valitaan hakemuksen ja haastattelun perusteella. Valintaan vaikuttaa työkokemus alalta tai elintarvikealan tai hotelli- ja ravintola-alan perustutkinto lisäksi valmiudet tehdä koulutussopimus alan työpaikkaan. Haastatteluun kutsutaan enintään 50 hakijaa. Kutsu toimitetaan ensisijaisesti sähköpostitse.
Tutkinto / todistus
Leipomoalan ammattitutkinto
Kustannukset
Oppisopimuskoulutus on opiskelijalle maksuton lukuun ottamatta mahdollisia oppimateriaalikustannuksia ja ruokailua.
Lähiopetusiltoina ammattitutkinto-opiskelijalla on mahdollisuus ruokailla oppilaitoksessa (4,22 € /ateria).
Ota yhteyttä

Stadin AO
Stadin AO tarjoaa koulutusta yli 50:een eri ammattiin. Koulutukseen voi hakea ympäri vuoden. Yhteishaussa hakevat peruskoulunsa päättävät, ylioppilaat ja muut ilman toisen asteen tutkintoa olevat. Kaikki muut hakevat jatkuvassa haussa. Ammatilliset opinnot ovat päätoimisia ja kestävät yleensä noin 2–3 vuotta....
Lue lisää oppilaitoksesta Stadin AO ja katso koulutustarjonta täältä