Kysymyksiä ja vastauksia

Täällä voit lukea kysymyksiä ja vastauksia opiskelun eri aloilta. Toivomme, että osiosta muodostuu arvokas tietopohja sinulle, jolla on kysymyksiä tai muita ajatuksia peruskoulun jälkeiseen kouluttautumiseen liittyen!


Etsi

Aihealue
Kysymyksiä


Viimeisimmät kysymykset ja vastaukset


25 tammi 2023
Rokotuskoulutus
Hei!
Olen joulukuussa 1994 valmistunut erikoislaboratoriohoitaja. Erikoistuin kliiniseen kemiaan ja hematologiaan.
Siitä saakka olen työskennellyt sekä yksityisellä että julkisella puolella. Tällä hetkellä työskentelen Huslabissa.
Nyt haluaisin suorittaa injektio ja rokotusluvat.Kuinka tuo onnistuu?
Kiitos jo etukäteen:)

Vastaus

Hei,

Rokotusasetuksen (149/2017) mukaan lääkäri vastaa rokotustoiminnan suunnittelusta ja toteutuksesta. Rokotuksen pistoksena saa antaa vain lääkäri tai asianmukaisen rokotuskoulutuksen saanut sairaanhoitaja, terveydenhoitaja, kätilö tai edellä mainittuun terveydenhuollon ammattiin opiskeleva. Myös sairaanhoitajana laillistettu ensihoitaja saa antaa rokotuksia.

Kaikissa löytämissäni rokotuskoulutuksissa kohderyhmänä olivat juurikin nuo rokotusasetuksessa mainitut ammatit. ProEdun rokotuskoulutuksessa kohderyhmässä mainitaan näiden lisäksi myös lähihoitajat, perushoitajat ja bioanaalyytikot, mutta alempana taas sanotaan, että rokotusluvan voivat saada sairaanhoitajat, terveydenhoitajat, kätilöt ja ensihoitajat (AMK). En osaa sanoa, onko tässä jotain poikkeuksia, joten voit vielä varmistaa suoraan työnantajaltasi, onko erikoislaboratoriohoitajien ylipäänsä mahdollista rokottaa ja jos on, mitä kautta koulutus siihen järjestettäisiin.

Ystävällisin terveisin,

studentum.fi

16 marras 2022
Tietotekniikan opiskelu ammattikoulussa
Hei!
Olen suorittanut lukion ja haluan mennä ammattikouluun opiskelemaan tietotekniikkaa. Haluan tietää, että kuinka kauan koulutus kestää ja mikä ammattikoulu on hyvä?

Vastaus

Hei,

Ammattikoulussa voi suorittaa tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon. Koulutuksen laajuus on 180 osaamispistettä, eli n. 2 – 3 vuotta. Opintojen etenemisen osalta tehdään kuitenkin henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS) jokaiselle opiskelijalle, joten voit myös itse vaikuttaa opintojesi kestoon.

Useat eri ammattikoulut tarjoavat tieto- ja viestintätekniikan perustutkintoa. Voit tutustua tieto- ja viestintätekniikan perustutkintoa tarjoaviin ammattikouluihin esimerkiksi täällä ja valita oppilaitoksen omien kriteeriesi ja toiveidesi mukaan.

Ystävällisin terveisin,

studentum.fi

17 elo 2022
Vaihtaminen toiseen ammatilliseen oppilaitokseen kesken opintojen
Moi! Voiko ammattikoulua vaihtaa joko heti kun koulu alkaa tai vähän sen jälkeen, kun se on alkanut? Pääsin Tampereelle Treduun ravintola- ja cateringalalle ja haluaisin vaihtaa Kajaaniin samalle alalle?

Entä opiskelijoille tarkoitettu solukämppä? Pääseekö niihin kesken vuoden, jos vaihtaa koulua? Ei nimittäin ole mitään sellaista rahan lähdettä, että olisi varaa yksiöön.

Vastaus

Hei,

Kiitos viestistäsi. Oppilaitoksen vaihdosta tulee ensisijaisesti keskustella nykyisen oppilaitoksen opon tai opintosihteerin kanssa – hän osaa auttaa sinua parhaiten oppilaitoksen vaihtoon liittyvissä käytännön asioissa. 

Opiskelija-asuntoihin pääsy riippuu kaupungin vapaiden opiskelija-asuntojen määrästä. Yleensä opiskelijakämppiin on jonotusjärjestys ja asunnot täytetään sen mukaan. Lisätietoja tästä voit kysellä kaupungin opiskelija-asuntoja välittävältä taholta tai suoraan siltä oppilaitokselta, johon siirtyisit opiskelemaan.

Ystävällisin terveisin,

studentum.fi


Tilaa uutiskirje
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.

NÄIN SIVUSTOMME TOIMII

Etsi sinua
kiinnostava koulutus

Lähetä oppilaitokselle
yhteydenottopyyntö

Oppilaitos vastaa
kysymyksiisi