Ammattitutkinnot

Laboratorio- ja mittausalan ammattitutkinto, prosessisuureiden mittauslaitteiden kalibroinnin osaamisala

Taitotalo, paikassa Helsinki
Pituus
n. 34 kuukautta
Pituus
n. 34 kuukautta
Kaipaatko lisätietoja? Kysy lisää 👍

Laboratorio- ja mittausalan ammattitutkinto, prosessisuureiden mittauslaitteiden kalibroinnin osaamisala

Tutkinto soveltuu työssään prosessisuureiden mittauslaitteiden kalibrointeja tekeville automaatioasentajille, kunnossapitäjille, prosessinhoitajille ja laboratorioalan ammattilaisille.

Prosessisuureiden luotettava mittaus on teollisen valmistusprosessin laadun ja turvallisuuden kivijalka. Mittauksen luotettavuus vuorostaan nojaa yksittäisten mittalaitteiden säännölliseen kalibrointiin asianmukaisen kalibrointisuunnitelman mukaisesti.

Prosessisuureiden mittauslaitteiden kalibroinnista vastaavat tavallisimmin sähkö- ja automaatiokunnossapitohenkilöt, joskus myös prosessinhoitajat tai laboratoriohenkilöstö. Tästä seuraa, että itse kalibrointiprosessia lähestytään yleensä suorittajan taustan mukaan joko sähköautomaation ja instrumentaation, tuotantoprosessin hallinnan tai fysikaalisten ja kemiallisten ilmiöiden mittaamisen näkökulmasta.

Laboratorio- ja mittausalan ammattitutkinnon prosessisuureiden mittauslaitteiden kalibroinnin osaamisala lähestyy kalibrointia nimenomaan kalibroinnin näkökulmasta ja luo siten yhtenäisen pohjan prosessimittausten laadussapitoon. Tutkinnon suoritettuasi olet perehtynyt laadunhallinnan standardeihin ja menetelmiin sekä laatutoiminnan jatkuvan parantamisen menetelmiin. Hallitset metrologian termit ja käsitteet, tunnet mitattavat suureet ja niihin liittyvät lainalaisuudet sekä ymmärrät suureiden mittaukseen käytettyjen laitteistojen toimintaperiaatteet.

Tutkinnon suoritettuasi osaat tehdä prosessisuureiden mittauslaitteistoille kalibrointisuunnitelmat ja kalibroida laitteet luotettavasti ja jäljitettävästi. Työnantajalle suoritetut tutkinnot ovat pitävästi todennettua osaamista prosessimittausten laadussa pidosta.

Tutkinnon osissa perehdytään laadunhallinnan standardeihin ja menetelmiin, prosessisuureiden mittaukseen ja mittauslaitteiden toimintaan sekä syvennytään erilaisten prosessisuureiden mittauslaitteistojen kalibrointiin käytännössä. Voit suorittaa tutkinnon osan myös perehdytyksestä ja työnopastuksesta ja/tai toiminnan jatkuvasta parantamisesta. Lisäksi tutkintoon voi kuulua yksi tutkinnon osa saman tutkinnon muusta osaamisalasta tai kokonaan toisesta ammatti- tai erikoisammattitutkinnosta.

Tutkinnon suoritettuasi osaat

 • oman työsi kannalta keskeisten laadun ja turvallisuuden hallinnan standardien ja säädösten periaatteet ja niiden toteuttamisen omassa työtehtävässäsi
 • metrologian ja tulosten tilastollisen käsittelyn perusperiaatteet ja niiden soveltamisen käytännössä omassa työskentelyssäsi
 • laatuongelmien systemaattisen ongelmanratkaisun ja jatkuvan parantamisen periaatteet ja keskeisten työkalujen käytön sekä osallistua laadun jatkuvaan parantamiseen työpaikkasi toimintatapojen mukaisesti
 • käsitellä, analysoida ja raportoida mittaustuloksia tietotekniikan avulla
 • työskennellä prosessiteollisuuden toimintatapoja noudattaen, toimia vuorovaikutteisesti sekä tehdä arviointeja ja laatia raportteja
 • mitata yleisiä prosessisuureita ja tunnet suureet ja niiden mittaamisen periaatteet sekä mittaamiseen liittyvät anturi- ja vahvistintekniikat
 • tarkoituksenmukaiset olosuhdevaatimukset mittauslaitteiden kalibroinnissa
 • mittausepävarmuuden merkityksen kalibroinnissa ja mittauksissa
 • tehdä työpaikkasi mittauslaitteiden kalibrointisuunnitelmat
 • tehdä mittauslaitteistojen päivittäistarkastukset, kalibroida mittauslaitteistot ja laatia niistä kalibrointitodistukset

Tutkinnon rakenne

Tutkinto koostuu kahdesta pakollisesta tutkinnon osasta (75 osaamispistettä) ja valinnaisista tutkinnon osista (75 osaamispistettä). Valinnaisiin tutkinnon osiin on sisällytettävä vähintään 30 osaamispistettä osaamisalakohtaisista tutkinnon osista (valinnaiset tutkinnon osat 1). Valinnaisiin tutkinnon osiin voi lisäksi sisällyttää tutkinnon osan saman tutkinnon toisesta osaamisalasta (esimerkiksi laboratoriotyön osaamisala) tai kokonaan toisesta ammatti- tai erikoisammattitutkinnosta (valinnaiset tutkinnon osat 2).

Pakolliset tutkinnon osat (75 osp)

 • Laadunhallinnan standardit ja menetelmät, 40 osp
 • Suureiden mittaaminen prosessissa, 35 osp

Valinnaiset tutkinnon osat 1 (30-75 osp)

 • Paineen mittauslaitteiston kalibrointi, 30 osp
 • Lämpötilan mittauslaitteiston kalibrointi, 30 osp
 • Ei-automaattisten vaakojen kalibrointi, 15 osp
 • pH:n mittauslaitteiston kalibrointi, 15 osp
 • Muun mittauslaitteiston kalibrointi, 15 osp (esimerkiksi virtauksen mittauslaite)
 • Perehdytys ja työnopastus laboratorio- ja mittausalalla, 30 osp
 • Toiminnan jatkuva parantaminen laboratorio- ja mittausalalla, 30 osp

Valinnaiset tutkinnon osat 2 (0-45 osp)

 • Tutkinnon osa laboratorio- ja mittausalan AT:n toisesta osaamisalasta, 15-45 osp
 • Tutkinnon osa toisesta ammatti-tai erikoisammattitutkinnosta, 15-30 osp

Tutustu tutkinnon perusteisiin.

Tutkintokoulutus

Tutkinnon suorittaminen kestää yleensä noin 1–1,5 vuotta. 
Lue lisää ammattillisista tutkinnoista täältä.

 

Koulutusmuoto ja opiskelijamaksu

 

Oppisopimus

Koulutus toteutetaan oppisopimuksena, jolloin tarvitset alan työnantajan, jonka kanssa voit solmia oppisopimuksen. 

Oppisopimus on käytännönläheinen ja tehokas tapa oppia haluamasi ammatti työn ohessa. Voit sovittaa opiskelun työaikataulusi mukaan. Pääset syventymään teoriaopintoihin, jotka tukevat käytännön työssä oppimistasi.

Oppisopimuksen solmimisen keskeisimpiä edellytyksiä on

 • Alan työpaikka, jossa voi tehdä tutkinnon mukaisia työtehtäviä.
 • Työnantajan on oltava valmis organisoimaan työpaikalla järjestettävää koulutusta ja tukemaan oppimista.

Katso lisää oppisopimuksesta täältä.

 

Opiskelijamaksu

1.1.2024 alkaen tehdyissä oppisopimuksissa (Laboratorio- ja mittausalan ammattitutkinto, prosessisuureiden mittauslaitteiden kalibroinnin osaamisala) koko tutkinnon suorittamisen opiskelijamaksu on 200 euroa (alv 0 %). Opiskelijamaksun voit maksaa 1–4 erässä. Ensimmäinen erä maksetaan opintojen alkaessa. 

Ajantasaista tietoja ammattitutkinnon suorittajalle hakemuksesta myönnettävästä ammattitutkintostipendistä saa Työllisyysrahaston sivuilta.

(www.tyollisyysrahasto.fi/aikuisopiskelijan-etuudet/ammattitutkintostipendi)​.

Työnantajalla on mahdollisuus korvata opiskelijamaksun opiskelijalle verovapaasti (Verohallinnon ohje: ”työnantaja voi verovapaasti korvata työntekijän itse maksaman työnantajan intressissä olleen koulutuksen laskua ja maksutositteita vastaan).”​

Osatutkinnon suorittaminen on maksutonta.
 

Opiskelun muut kulut

Opiskeluun liittyvät materiaalit ja oppimistehtävät sisältyvät koulutuksen hintaan. Sen sijaan ruokailukustannukset ja vapaaehtoiset opintoihin liittyvät kirjahankinnat maksaa opiskelija itse.

 

 

 

 

 

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää koulutuksesta Laboratorio- ja mittausalan ammattitutkinto, prosessisuureiden mittauslaitteiden kalibroinnin osaamisala? Täytä yhteystietosi, niin oppilaitos ottaa sinuun yhteyttä.

reCAPTCHA logo Tämä sivusto on suojattu reCAPTCHA:lla, ja Googlen tietosuojakäytäntö ja käyttöehdot ovat voimassa.
Taitotalo
Valimotie 8
00380 Helsinki

Taitotalo – innostuksesta osaamiseen

Taitotalo syntyi, kun AEL ja Amiedu yhdistivät voimansa. Taitotalo kouluttaa ja valmentaa rohkeita työelämän osaajia, jotka pitävät yhteiskunnan pyörät pyörimässä. Taitotalon koulutustarjontaan kuuluvat muun muassa kiinteistö- ja rakennusala, turva-ala, prosessiteollisuus, teollisuuden huolto ja kunnossapito, energia-ala, ajoneuvotekniikka, tieto- ja viestintätekniikka, liiketoiminta,...

Lue lisää oppilaitoksesta Taitotalo ja katso koulutustarjonta täältä

Sponsoroitu