Sivuston käyttötapa: Mobiili

Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto | sähköasentaja

Luksia
Yhteenveto
Henkilökohtaistamisen mukaan
Opintotukikelpoinen
Ammatilliset perustutkinnot
Lohja, Nummela
Alkavat koulutukset
Lohja
Joustavasti

Nummela
Joustavasti

Video

sähköasentaja

Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto | sähköasentaja

Lohjan kampuksella sähkö- ja automaatioalan perustutkinnossa suoritetaan kaksi osaamisalaa, sähkö- ja energiatekniikka sekä prosessiautomaatio. Tutkinnon suorittajan tutkintonimikkeet ovat sähköasentaja ja automaatioasentaja.

Vihti/Nummelan kampuksella sähkö- ja automaatioalan perustutkinnon (sähköasentaja) on mahdollista suorittaa myös ilta/monimuoto-opetuksena.

Sähkö- ja automaatioalan perustutkinnon suorittanut (sähköasentaja) osaa tehdä asuin-, liike-, toimisto-, teollisuus- ja julkisten kiinteistöjen sähköasennuksiin, käyttöön, huoltoon ja kunnossapitoon liittyviä tehtäviä sähköasennusalan standardien ja säädösten mukaan. Tavoitteena on, että koulutuksesta siirtyy työelämään osaavia ja luotettavia ammattilaisia, sillä sähköalalla työskentely vaatii erittäin suurta vastuuntuntoa ja huolellisuutta. Alan ammattilaisen on sisäistettävä sähköturvallisuus ja laatuajattelu, niin että asennukset ja laitteet toimivat ehdottoman turvallisesti ja luotettavasti.

Sähkö- ja automaatioalan perustutkinnon suorittanut (automaatioasentaja) osaa tehdä teollisuuden automaatiojärjestelmien sekä sähkökoneiden ja -laitteiden asennukseen, käyttöön, kunnossapitoon ja huoltoon liittyviä sähköalan osaamista vaativia tehtäviä sähköasennusalan standardien ja säädösten mukaan. Keskeisinä osaamisalueina ovat erilaisten säätö- ja valvomojärjestelmien tuntemus, robotiikka sekä niiden asennus- ja kunnossapitotöihin liittyvien tehtävien hallinta.

Luksian sähköalan opetus järjestetään (Lohjan kampuksella) kahden osaamisalan suorituksena siten, että tutkinnon suorittaja voi opiskella kolmessa vuodessa sekä sähkö- että automaatioasentajaksi. Tutkinnon suorittaja saa samalla kertaa suoritettua kaksi tutkintonimikettä. Miksi näin, oppilaitoksella on tiivis yhteistyö alueen elinkeinoelämän kanssa ja työelämän edustajilta saadun palautteen perusteella nämä osaamisalaa tukevat vahvasti toisiaan. Nykyään molemmat ammattikunnat tarvitsevat molempia tietoja ja taitoja. Ja mikä parasta, uudet opetussuunnitelmat mahdollistavat tämän opintorakenteen.

Kilpailut ja kansainvälinen toiminta

Luksiassa sähkö- ja automaatioalan perustutkinnossa on pitkät perinteet kansallisessa (Taitaja-kilpailut) automaatio- sekä sähköasennuslajien ja kansainvälisessä (Euroskills, Worldskills- kilpailuissa) automaatioasennuslajin kilpailutoiminnassa.

Opiskelijoilla on tällä hetkellä mahdollisuus tutustua opinnoissaan kansainväliseen toimintaan. Kohdemaana on mm. Kiina, Saksa, Espanja ja Ruotsi. Yhteistyö Kiinan Shanghaissa sijaitsevan oppilaitoksen (Shanghai Electronic Industry School, SEIS) on aloitettu CHINET-verkoston myötä vuonna 2013. Verkosto on Suomen ja Kiinan välinen oppilaitosverkosto, joka on aloittanut toimintansa vuonna 2006 ja minkä tavoitteena on kehittää maiden ammattioppilaitosten välistä yhteistyötä eri aloilla. Syksyisin Luksiasta lähtee sähkö- ja automaatioalan sekä ICT-alan noin kuukaudeksi Kiinaan.

Koulutuksen sisältö

Luksiassa suoritettavan sähkö- ja automaatioalan perustutkinnon ammatilliset tutkinnon osat.

Pakolliset tutkinnon osat:

  • Sähkö- ja automaatiotekniikan perusosaaminen (sähkö- ja automaatioasentaja)
  • Sähkö- ja automaatioasennukset (sähkö- ja automaatioasentaja)

Osaamisalan pakolliset tutkinnon osat:

  • Sähkö- ja energiatekniikka (sähkö- ja automaatioasentaja)
  • Prosessiautomaatio (automaatioasentaja)

Valinnainen tutkinnon osa:

  • Kiinteistöjen automaatio- ja tietojärjestelmät (sähköasentaja)
  • Kodin ja teollisuuden älykkäät järjestelmät (sähkö- ja automaatioasentaja)

Sähköasentajan työtehtävät

Sähköalan ammattilaisia tarvitaan sähkön tuottamisen, jakelun, siirron, sähköistyksen, elektroniikkatuotteiden tuotannon, korjauksen ja huollon sekä automaation ja kunnossapidon erilaisia ammattilaisia. Alan työtehtävät ovat hyvin monipuolisia, vaativia ja jatkuvasti kehittyviä. Sähköalan ammattilainen saattaa asentaa ja huoltaa tietokoneita, rakentaa tietoverkkoja tai suurjännitejakeluverkkoja. Tehtäviin kuluu myös usein asiakaspalvelua. Sähköalalla ja siihen liittyvällä teknologialla on keskeinen merkitys yhteiskunnan, luontoympäristön ja ihmiskunnan kehitykseen. Tähän laajaan vaikuttavuuteen perustuu alan erityinen eettinen, ekologinen, yhteiskunnallinen ja globaali vastuu.

Sähköasentaja osaa tehdä asuin-, liike-, toimisto-, teollisuus- ja julkisten kiinteistöjen sähköasennuksiin, käyttöön, huoltoon ja kunnossapitoon liittyviä tehtäviä sähköasennusalan standardien ja säädösten mukaan. Keskeisintä osaamista ovat sähköiseen talotekniikkaan liittyvät sähkö- ja kiinteistöautomaatioasennukset tai sähköverkoston asentamiseen, käyttöön, huoltoon ja kunnossapitoon liittyvät tehtävät sähköverkostoalan standardien ja säädösten mukaan. Alan työpaikat ovat uudis- ja saneerausrakennustyömailla sekä teollisuudessa. Myös energian tuotantoa, jakelua ja siirtoa harjoittavat yhtiöt työllistävät sähköasentajia. Sähköasentaja voi toimia myös itsenäisenä yrittäjänä.

Automaatioasentajan tehtäviin kuuluu teollisuuden sähkökoneiden ja -laitteiden sekä automaatiojärjestelmien asennukseen, käyttöön, kunnossapitoon ja huoltoon liittyviä sähkö- ja automaatioalan osaamista vaativia tehtäviä sähköasennusstandardien ja -säädösten mukaan. Keskeisintä osaamista ovat erilaisten säätö-, kappaletavara- ja valvomojärjestelmien tuntemus, robotiikka sekä niiden asennus- ja kunnossapitotöihin liittyvien tehtävien hallinta. Alan työpaikat ovat pääsääntöisesti teollisuudessa, jossa käytetään prosessi- ja automaatiotekniikkaa tai valmistetaan prosessi- ja automaatiotekniikkaan liittyviä laitteita ja koneita.

Hakeminen

Jos päätät peruskoulun keväällä, voit hakea koulutukseen yhteishaussa osoitteessa www.opintopolku.fi. Jos sinulla on jo ammatillinen tutkinto, ylioppilastutkinto tai korkeakoulututkinto, tai jäit ilman koulutuspaikkaa yhteishaussa, voit hakea jatkuvassa haussa.

Tutkinto / todistus

Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto | sähköasentaja, automaatioasentaja

Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää koulutuksesta Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto | sähköasentaja? Täytä yhteystietosi, niin oppilaitos ottaa sinuun yhteyttä.

Luksia sosiaalisessa mediassa


Luksia

Luksia

Ovatko työtehtäväsi muuttuneet, mietitkö ammatinvaihtoa, jäikö tutkintosi kesken tai pohditko yrittäjäksi ryhtymistä? Oletko juuri päättänyt peruskoulun ja etsit itsellesi ammattia, johon suuntautua? Vai haluatko kenties opiskella lisää lukion päätyttyä? Luksiassa voit opiskella monipuolisesti sekä päivä- että monimuoto-opintoina.  Monimuoto-opiskelu sopii kaikille – olit...


Lue lisää oppilaitoksesta Luksia ja katso koulutustarjonta täältä

Yhteystiedot

Luksia

Toivonkatu 4
08100 Lohja

 Näytä puhelinnumero
www.luksia.fi


Tilaa lisätietoa

Tilataksesi lisätietoa koulutuksesta Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto | sähköasentaja täytä seuraavat tiedot: