Ammatilliset perustutkinnot

Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto | sähköasentaja

Luksia, paikassa Lohja (+1 sijaintia)
Pituus
Henkilökohtaistamisen mukaan
Opintotuki
Opintotukikelpoinen
Seuraava aloitus
Kysy lisätietoja (+2 toteutusta)
Toteutustapa
Lähiopetus
Pituus
Henkilökohtaistamisen mukaan
Opintotuki
Opintotukikelpoinen
Seuraava aloitus
Kysy lisätietoja (+2 toteutusta)
Toteutustapa
Lähiopetus
Kaipaatko lisätietoja? Kysy lisää 👍

Video

Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto | sähköasentaja

sähköasentaja

Sähkö- ja automaatioalan perustutkinnon suorittanut osaa Lohjan kampuksella sähkö- ja automaatioalan perustutkinnossa suoritetaan kaksi tutkintonimikettä: sähköasentaja ja automaatioasentaja.

Vihti/Nummelan kampuksella sähkö- ja automaatioalan perustutkinto (sähköasentaja) on mahdollista suorittaa myös ilta/monimuoto-opetuksena.

Sähkö- ja automaatioalan perustutkinnon suorittanut sähköasentaja osaa tehdä asuin-, liike-, toimisto-, teollisuus- ja julkisten kiinteistöjen sähköasennuksiin, käyttöön, huoltoon ja kunnossapitoon liittyviä tehtäviä sähköasennusalan standardien ja säädösten mukaisesti. Tavoitteena on, että koulutuksesta siirtyy työelämään osaavia ja luotettavia ammattilaisia, sillä sähköalalla työskentely vaatii erittäin suurta vastuuntuntoa ja huolellisuutta. Alan ammattilaisen on sisäistettävä sähköturvallisuus ja laatuajattelu, niin että asennukset ja laitteet toimivat ehdottoman turvallisesti ja luotettavasti.

Sähkö- ja automaatioalan perustutkinnon suorittanut automaatioasentaja osaa tehdä teollisuuden automaatiojärjestelmien sekä sähkökoneiden ja -laitteiden asennukseen, käyttöön, kunnossapitoon ja huoltoon liittyviä tehtäviä sähköasennusalan standardien ja säädösten mukaan. Keskeisinä osaamisalueina ovat erilaisten säätö- ja valvomojärjestelmien tuntemus, robotiikka sekä niiden asennus- ja kunnossapitotöihin liittyvien tehtävien hallinta.

Luksian Lohjan kampuksella sähköalan opetus järjestetään kahden osaamisalan suorituksena siten, että tutkinnon suorittaja voi opiskella sekä sähkö- että automaatioasentajaksi. Tutkinnon suorittaja saa samalla kertaa suoritettua kaksi tutkintonimikettä. Miksi näin? Luksia tekee tiivistä yhteistyötä alueen elinkeinoelämän kanssa, ja työelämän edustajilta saadun palautteen perusteella nämä osaamisalat tukevat vahvasti toisiaan. Nykyään molemmat ammattikunnat tarvitsevat molempia tietoja ja taitoja. Mikä parasta, uudet opetussuunnitelmat mahdollistavat tämän opintorakenteen.

Luksiassa sähkö- ja automaatioalan perustutkinnossa on pitkät perinteet kansallisessa (Taitaja-kilpailut) automaatio- sekä sähköasennuslajien ja kansainvälisessä (Euroskills, Worldskills- kilpailuissa) automaatioasennuslajin kilpailutoiminnassa.

Opiskelijoilla on mahdollisuus tutustua opinnoissaan kansainväliseen toimintaan. Kohdemaana ovat mm. Kiina, Saksa, Espanja ja Ruotsi. Yhteistyö Kiinan Shanghaissa sijaitsevan oppilaitoksen (Shanghai Electronic Industry School, SEIS) on aloitettu CHINET-verkoston myötä vuonna 2013. Verkosto on Suomen ja Kiinan välinen oppilaitosverkosto, joka on aloittanut toimintansa vuonna 2006 ja jonka tavoitteena on kehittää maiden ammattioppilaitosten välistä yhteistyötä eri aloilla. 

Koulutuksen sisältö

Luksiassa suoritettava sähkö- ja automaatioalan perustutkinto muodostuu pakollisista tutkinnon osista, valinnaisista tutkinnon osista sekä yhteisistä tutkinnon osista.

Pakolliset tutkinnon osat:

  • Sähkö- ja automaatioalalla toimiminen (sähkö- ja automaatioasentaja)

Osaamisalan pakolliset tutkinnon osat:

  • Pien- ja pienoisjänniteasennukset (sähkö- ja automaatioasentaja)
  • Prosessiautomaatioasennukset (automaatioasentaja)

Valinnainen tutkinnon osa:

  • Sähkökäyttöjen asennukset

Työtehtävät

Sähköalan ammattilaisia tarvitaan sähkön tuottamisen, jakelun, siirron, sähköistyksen, elektroniikkatuotteiden tuotannon, korjauksen ja huollon sekä automaation ja kunnossapidon erilaisia ammattilaisia. Alan työtehtävät ovat hyvin monipuolisia, vaativia ja jatkuvasti kehittyviä. Sähköalan ammattilainen saattaa asentaa ja huoltaa tietokoneita, rakentaa tietoverkkoja tai suurjännitejakeluverkkoja. Tehtäviin kuluu myös usein asiakaspalvelua. Sähköalalla ja siihen liittyvällä teknologialla on keskeinen merkitys yhteiskunnan, luontoympäristön ja ihmiskunnan kehitykseen. Tähän laajaan vaikuttavuuteen perustuu alan erityinen eettinen, ekologinen, yhteiskunnallinen ja globaali vastuu.

Sähköasentaja osaa tehdä asuin-, liike-, toimisto-, teollisuus- ja julkisten kiinteistöjen sähköasennuksiin, käyttöön, huoltoon ja kunnossapitoon liittyviä tehtäviä sähköasennusalan standardien ja säädösten mukaan. Keskeisintä osaamista ovat sähköiseen talotekniikkaan liittyvät sähkö- ja kiinteistöautomaatioasennukset tai sähköverkoston asentamiseen, käyttöön, huoltoon ja kunnossapitoon liittyvät tehtävät sähköverkostoalan standardien ja säädösten mukaan. Alan työpaikat ovat uudis- ja saneerausrakennustyömailla sekä teollisuudessa. Myös energian tuotantoa, jakelua ja siirtoa harjoittavat yhtiöt työllistävät sähköasentajia. Sähköasentaja voi toimia myös itsenäisenä yrittäjänä.

Automaatioasentajan tehtäviin kuuluu teollisuuden sähkökoneiden ja -laitteiden sekä automaatiojärjestelmien asennukseen, käyttöön, kunnossapitoon ja huoltoon liittyviä sähkö- ja automaatioalan osaamista vaativia tehtäviä sähköasennusstandardien ja -säädösten mukaan. Keskeisintä osaamista ovat erilaisten säätö-, kappaletavara- ja valvomojärjestelmien tuntemus, robotiikka sekä niiden asennus- ja kunnossapitotöihin liittyvien tehtävien hallinta. Alan työpaikat ovat pääsääntöisesti teollisuudessa, jossa käytetään prosessi- ja automaatiotekniikkaa tai valmistetaan prosessi- ja automaatiotekniikkaan liittyviä laitteita ja koneita.

Seuraavat toteutukset

Tulossa 2 toteutusta

Kysy lisätietoja

  • Lähiopetus
  • Lohja

Kysy lisätietoja

  • Lähiopetus
  • Nummela

Hakeminen

Jos päätät peruskoulun keväällä, voit hakea koulutukseen yhteishaussa osoitteessa www.opintopolku.fi. Jos sinulla on jo ammatillinen tutkinto, ylioppilastutkinto tai korkeakoulututkinto, tai jäit ilman koulutuspaikkaa yhteishaussa, voit hakea jatkuvassa haussa.

Tutkinto / todistus

Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto | sähköasentaja, automaatioasentaja

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää koulutuksesta Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto | sähköasentaja? Täytä yhteystietosi, niin oppilaitos ottaa sinuun yhteyttä.

reCAPTCHA logo Tämä sivusto on suojattu reCAPTCHA:lla, ja Googlen tietosuojakäytäntö ja käyttöehdot ovat voimassa.

Luksia sosiaalisessa mediassa


Luksia
Toivonkatu 4
08100 Lohja

Luksia

Ovatko työtehtäväsi muuttuneet, mietitkö ammatinvaihtoa, jäikö tutkintosi kesken tai pohditko yrittäjäksi ryhtymistä? Oletko juuri päättänyt peruskoulun ja etsit itsellesi ammattia, johon suuntautua? Vai haluatko kenties opiskella lisää lukion päätyttyä? Luksiassa voit opiskella monipuolisesti sekä päivä- että monimuoto-opintoina.  Monimuoto-opiskelu sopii kaikille – olit...

Lue lisää oppilaitoksesta Luksia ja katso koulutustarjonta täältä

Sponsoroitu