Ammatilliset perustutkinnot

Matkailualan perustutkinto

Pituus
Henkilökohtaisen suunnitelman mukaan
Opintotuki
Opintotukikelpoinen
Seuraava aloitus
Joustavasti (+3 toteutusta)
Viimeinen hakuaika
Viimeinen hakuaika: 2. asteen yhteishaku
Toteutustapa
Lähiopetus, Oppisopimuskoulutus
Pituus
Henkilökohtaisen suunnitelman mukaan
Opintotuki
Opintotukikelpoinen
Seuraava aloitus
Joustavasti (+3 toteutusta)
Viimeinen hakuaika
Viimeinen hakuaika: 2. asteen yhteishaku
Toteutustapa
Lähiopetus, Oppisopimuskoulutus
Kaipaatko lisätietoja? Kysy lisää 👍

Video

Matkailualan perustutkinto

Matkailualan koulutuksessa on paljon mahdollisuuksia

Haluatko työskennellä hotellin vastaanotossa ja palvella kotimaisia ja kansainvälisiä asiakkaita? Vai haluaisitko suunnitella ja toteuttaa elämyksiä ja tapahtumia erilaisille asiakasryhmille? Vai kiinnostaako sinua matkailualan myynti- ja neuvontatehtävät?
Jos vastasit kyllä johonkin edellisistä kysymyksistä, matkailualan perustutkinto voisi olla sinulle hyvä valinta.

Alan perustutkinnon opiskeluun ei tarvita aikaisempaa osaamista tai kokemusta. Koulutus soveltuu hyvin myös alan vaihtajille.

Opiskelun sisällöt suunnitellaan kiinnostuksesi mukaan

Koulutuksen sisällöt suunnitellaan oman kiinnostuksesi mukaan. Kaikki opiskelevat asiakaspalvelua – se on kaikkien matkailualan ammattilaisen tärkeintä osaamista. Sen lisäksi voit suuntautua opinnoissasi joko vastaanottovirkailijan, matka-asiantuntijan tai matkapalveluiden tuottajan tehtäviin.

Vastaanottovirkailijaksi haluavat opiskelevat asiakaspalvelun lisäksi hotellien varausjärjestelmiä ja muita majoituspalveluihin liittyviä työtehtäviä. Hotellit ovat myös suosittuja kokouspaikkoja. Tästä syystä koulutukseen kuuluu myös kokouspalvelujen opiskelua. Usein hotellivieraat kyselevät vastaanoton henkilökunnalta vinkkejä paikallisiin kulttuuri- ja ravintolapalveluihin, joten on tärkeää, että hotellin työntekijät tuntevat paikallisia palveluita ja nähtävyyksiä. Usein vastaanoton työntekijä huolehtii myös aulabaarista.

Esimerkkejä koulutuksen sisällöistä

 • hotellin varausjärjestelmät ja hotellitoiminnot
 • majoituspalvelut ja kokouspalvelut

Matka-asiantuntijoiden koulutuksessa opetellaan monenlaisia matkapalvelujen myynti- ja neuvontatehtävissä tarvittavia taitoja. Opinnoissa pääset harjoittelemaan matkailuun liittyvien tuotteiden ja palveluiden suunnittelua, tuotteistamista, markkinointia ja myyntiä. Opintoihin kuuluun myös alan tietojärjestelmien opiskelua ja asiakkaiden opastamista ja ohjaamista mm. erilaisten matkapalvelujen ostamisessa.

Matkailupalvelujen tuottajaksi haluavat oppivat suunnittelemaan, järjestämään ja myös markkinoimaan koti- tai ulkomaisille ryhmille erilaisia matkailupalveluja. Usein työtä tehdään muutaman hengen työtiimeissä. Työn tavoitteena on tuottaa asiakkaalle iloa ja unohtumattomia kokemuksia. Tässä työssä voi omaa luovuutta käyttää loputtomiin. Koulutuksessa tutustutaan alan kuluttajasuojasäädöksiin ja turvallisuusmääräyksiin. Opit huolehtimaan erilaisista välineistä, liikuntareittien kunnosta, turvallisuudesta ja ympäristöstä. 

Esimerkkejä matka-asiantuntijan ja matkailupalveluiden tuottajan koulutusten sisällöistä

 • asiakkaiden ohjaaminen ja opastaminen
 • turvallisuusmääräykset ja matkailualan lainsäädäntö
 • tapahtuman suunnittelu ja toteuttaminen
 • matkailupalvelujen tuotteistaminen
 • matkailun markkinointiviestintä

Matkailualan opiskelu on käytännönläheistä, ja monia asioita harjoitellaan erilaisissa projekteissa, tilaisuuksissa ja tapahtumissa. Oppimista ja harjoittelua toteutetaan myös alan työpaikoilla.

Mieleenpainuvia asioita ovat myös erilaiset opintokäynnit ja mahdollinen työelämässä oppimisen jakso ulkomailla. Salon seudun ammattiopistolla on kansainvälisiä yhteistyökumppaneita, ja monilla opiskelijoilla on mahdollisuus lähteä työelämässä oppimisen jaksolle oman alan työpaikoille ulkomaille.

Matkailuala tarjoaa monipuolisia urapolkuja – Suomessa ja ulkomailla

Vastaanottovirkailijat työllistyvät erilaisilla liikeideoilla toimiviin hotelleihin, joita ovat esimerkiksi työmatkailuun tai lomamatkailuun keskittyneet hotellit. Monet hotelliketjut ovat kansainvälisiä, joten työskentely ulkomailla onnistuu usein sisäisenä siirtona. Varausjärjestelmät toimivat eri maissa samalla tavalla, joten Suomessa hankitun osaamisen voi hyödyntää myös ulkomailla. Isoissa hotelleissa hotellivirkailija voi edetä vastaanoton päälliköksi tai vaikka työntekijäksi hotellin myyntipalveluosastolle. Isommissa hotelleissa voit työllistyä myös tapahtumavastaavaksi (event manager), joka huolehtii hotellissa järjestettävistä tapahtumista, kokouksista ja kongresseista.

Matka-asiantuntijat työllistyvät esimerkiksi matkatoimistoihin, incoming-toimistoihin sekä matkanjärjestäjien palvelukseen. Myös digitaaliset matkailualan varaustoimistot ovat matka-asiantuntijoille sopivia työpaikkoja. Matka-asiantuntijat voivat työskennellä myös matkailijoille tarkoitetuissa neuvontapisteissä, joissa kerrotaan matkailijoille alueen matkailukohteista, tapahtumista ja palveluista.

Matkailupalveluiden tuottaja työllistyy esimerkiksi ohjelmapalveluyrityksiin, elämyskeskuksiin tai matkailukeskuksiin. Myös messu- tai kongressikeskukset, hotelli tai maatilamatkailukohde voivat olla työympäristönä. Moni lähtee toteuttamaan unelmaansa yrittäjänä ja tarjoamaan tuotteistamiaan matkailupalveluja erilaisille asiakasryhmille. Omasta harrastuksesta voi kehittyä oma matkailutuote.

Perustutkinnoista saat hyvät valmiudet ja yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Matkailualan perustutkinnon suorittamisen jälkeen jatko-opintoja voi suorittaa esimerkiksi ammattikorkeakoulussa restonomi- tai tradenomitutkinnoissa.

Aloita koulutus joustavasti sopimuksen mukaan

Haluatko aloittaa opinnot nopeassa aikataulussa? Tämän koulutuksen yhteydessä voit aloittaa opinnot joustavasti sopimuksen mukaan. Tiedustele mahdollista aloituspäivää koulutuksen yhteyshenkilöltä.

Opinnot suunnitellaan henkilökohtaisesti jokaisen opiskelijan kanssa

Opinnot suunnitellaan henkilökohtaisesti, ja niiden kestoon ja etenemiseen vaikuttavat esimerkiksi aiempi koulutustausta ja mahdollinen alan työkokemus.

Seuraavat toteutukset

Tulossa 3 toteutusta

Syksy

 • Lähiopetus
 • Salo
 • Viimeinen hakuaika: 2. asteen yhteishaku

Joustavasti

 • Lähiopetus
 • Salo
 • Viimeinen hakuaika: Jatkuva haku

Joustavasti

 • Oppisopimuskoulutus
 • Salo
 • Viimeinen hakuaika: Jatkuva haku

Hakeminen

Koulutukseen hakeudutaan oppilaitoksen omien verkkosivujen kautta.

Voit suorittaa koulutuksen myös oppisopimuksella. Oppisopimusta varten sinulla tulee olla sopiva alan työpaikka. Oppisopimus solmitaan työnantajasi ja Salon seudun ammattiopiston välillä.

Tutkinto / todistus

Matkailualan perustutkinto

Salon Seudun ammattiopisto Facebookissa

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää koulutuksesta Matkailualan perustutkinto? Täytä yhteystietosi, niin oppilaitos ottaa sinuun yhteyttä.

reCAPTCHA logo Tämä sivusto on suojattu reCAPTCHA:lla, ja Googlen tietosuojakäytäntö ja käyttöehdot ovat voimassa.
Salon seudun ammattiopisto
Taitajankatu 2-6
24240 Salo

» Salon seudun ammattiopisto somessa

Salon seudun ammattiopisto on seudun suurin ammatillinen oppilaitos, joka tarjoaa ammatillista koulutusta aikuisille ja nuorille. Jäikö opinnot kesken, mietitkö ammatinvaihtoa, muuttuvatko työtehtäväsi, haluatko pätevöityä nykyisessä työssäsi tai kiinnostaako yrittäjyys? Mikäli vastasit kyllä, Salon seudun ammattiopistosta löytyy koulutus juuri Sinun tarpeisiisi....

Lue lisää oppilaitoksesta Salon seudun ammattiopisto ja katso koulutustarjonta täältä

Sponsoroitu