Ammatilliset perustutkinnot

Tekstiili- ja muotialan perustutkinto | ompelija

OSAO, paikassa Haukipudas
Pituus
Henkilökohtaistamisen mukaan
Aloitus
Joustavasti (+2 toteutusta)
Hakuaika
Hakuaika: 4.8.2024
Toteutustapa
Lähiopetus, Oppisopimuskoulutus
Pituus
Henkilökohtaistamisen mukaan
Aloitus
Joustavasti (+2 toteutusta)
Hakuaika
Hakuaika: 4.8.2024
Toteutustapa
Lähiopetus, Oppisopimuskoulutus
Kaipaatko lisätietoja? Kysy lisää 👍

Tekstiili- ja muotialan perustutkinto | ompelija

Ompelija valmistaa vaatteita, asusteita ja muita tekstiilituotteita sarjatuotantona ompelukoneella ommellen. Ompelijaksi opiskelet tekstiili- ja muotialan perustutkinnon Sarjatuotannossa toimiminen ja teollinen ompelu -osaamisalalla.

Koulutus antaa sinulle perustiedot vaatteiden ja tekstiilien teollisesta valmistamisesta sekä eri tekstiilimateriaaleista.

Opiskelun aikana työskentelet yksin tai tiimissä asiakaslähtöisissä työtehtävissä. Opinnot sisältävät sarjatuotannossa valmistettavien tuotteiden valmistuksen kuten kankaan laakaamista, leikkaamista ja ompelua. Opit käyttämään teollisuudessa käytettäviä koneita ja laitteita.

Kestävän kehityksen periaatteet kulkevat mukana koko opintojen ajan. Opit myös työskentelyn ja sen tuloksien dokumentointia sekä viestimään osaamisestasi digitaalisissa kanavissa.

Tutkinnon sisältö ja laajuus

Tekstiili- ja muotialan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp).

Ammatilliset tutkinnon osat, 145 osp

 • Tekstiili- ja muotialan tuotteen valmistaminen, 30 osp
 • Osaamisesta ja tuotteista viestiminen, 10 osp
 • Vaatteen valmistaminen mittatilaustyönä 45 osp.
 • Valinnaiset tutkinnon osat, 60 osp

Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp

 • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
 • Matemaattis- ja luonnontieteellinen osaaminen
 • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Työllistyminen

Ompelijana työskentelet tyypillisesti vaatetusalan sarjatuotannon eri vaiheissa. Voit toimia työntekijänä tai yrittäjänä ompelimossa, vaateliikkeessä, kangaskaupassa tai ompelunohjaajana.

Seuraavat toteutukset

Tulossa 2 toteutusta

Viikolla 32 tai 33

 • Lähiopetus
 • Haukipudas
 • Hakuaika: 4.8.2024

Joustavasti

 • Oppisopimuskoulutus
 • Haukipudas
 • Hakuaika: Jatkuva haku

Hakeminen

Valtakunnallinen yhteishaku on tarkoitettu sinulle, peruskoulun päättävä nuori. Jatkuva haku sopii sinulle, joka et voi hakea valtakunnallisessa yhteishaussa ja haluat hankkia ammatillisen tutkinnon tai kehittää ammatillista osaamistasi.

Voit tiedustella myös mahdollisuutta kouluttautua oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutuksen voi aloittaa joustavasti. Opiskelun aloittaminen edellyttää, että sinulla on jo opiskeltavalle alalle soveltuva työpaikka, jossa voit tehdä koulutustavoitteen mukaisia työtehtäviä.

Kielitaidon arviointi

Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, voit osoittaa riittävän kielitaidon todistuksella tai sinut kutsutaan tarvittaessa  kielitaidon arviointiin. Tekstiili- ja muotialan perustutkinnossa kielitaitotasosuositus on B1.1.

Jatko-opinnot

Ompelijan opinnot takaavat sinulle vahvan pohjan jatko-opintoihin. Perustutkinto antaa hyvät valmiudet jatkaa opintoja esimerkiksi Aalto-yliopiston muodin pääaineeseen, Lapin yliopiston vaatetussuunnittelun koulutusohjelmaan tai Savonia-ammattikorkeakoulun muotoilun tutkinto-ohjelmaan. Voit myös syventää osaamistasi perustutkinnon jälkeen tekstiili- ja muotialan ammatti- ja erikoisammattitutkinnoissa. Tutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden.

Kustannukset

Opiskelu on maksutonta. Mikäli et kuulu laajennetun oppivelvollisuuden piiriin, materiaalikustannuksia tulee noin 100 euroa.

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä

Voit katsoa lisätietoja koulutuksesta oppilaitoksen sivuilta, jonne pääset siirtymään Yhteenvetolaatikon Lue lisää -painikkeen kautta. Voit myös kysyä lisää oppilaitokselta. Täytä yhteystietosi, niin oppilaitos ottaa sinuun yhteyttä.

reCAPTCHA logo Tämä sivusto on suojattu reCAPTCHA:lla, ja Googlen tietosuojakäytäntö ja käyttöehdot ovat voimassa.
OSAO
Kotkantie 1
90250 Oulu

OSAO

OSAO on Suomen johtava koulutusyhteisö, joka mahdollistaa työelämäosaamisen ja jatkuvan oppimisen. Meillä on ammatillisen koulutuksen kaikki alat ja koko elinkaari – kaikille ikäryhmille. Opiskele ammatti, kehitä osaamistasi tai siirry uudelle alalle. Olemme avoinna hakijoille läpi vuoden. Opiskelijoita 8 500 Mitattu opiskelijatyytyväisyys...

Lue lisää oppilaitoksesta OSAO ja katso koulutustarjonta täältä

Sponsoroitu