Ammatilliset perustutkinnot

Ajoneuvoalan perustutkinto | hyötyajoneuvomekaanikko

OSAO, paikassa Haukipudas
Pituus
3 vuotta
Opintotuki
Opintotukikelpoinen
Aloitus
Joustavasti (+2 toteutusta)
Hakuaika
Hakuaika: 2. asteen yhteishaku
Toteutustapa
Lähiopetus, Oppisopimuskoulutus
Pituus
3 vuotta
Opintotuki
Opintotukikelpoinen
Aloitus
Joustavasti (+2 toteutusta)
Hakuaika
Hakuaika: 2. asteen yhteishaku
Toteutustapa
Lähiopetus, Oppisopimuskoulutus
Kaipaatko lisätietoja? Kysy lisää 👍

Ajoneuvoalan perustutkinto | hyötyajoneuvomekaanikko

hyötyajoneuvomekaanikko

Ajoneuvoala sopii sinulle, joka olet kiinnostunut työskentelemään monipuolisissa ja vaihtelevissa työtehtävissä ja haluat soveltaa monipuolisesti tietoja ja taitoja sekä käyttää uutta tekniikkaa. Hyötyajoneuvomekaanikkona sinulla on kokonaisnäkemys ajoneuvoalasta ja sen mahdollisuuksista sekä omasta roolistasi ajoneuvoalan korjaamopalvelujen toteuttajana.

Ammatti ja opinnot

Hyötyajoneuvomekaanikkona osaat toimia ajoneuvojen huolto, vianhaku ja korjaustehtävissä. Opinnoissasi perehdyt autojen, erityisesti hyötyajoneuvojen  rakenteeseen, toimintaan, vianetsintään sekä niiden huolto-, säätö- ja korjaustöihin. Hyötyajoneuvomekaanikkona osaat vianmäärityksen lisäksi tehdä myös yksinkertaisia korjauksia.

Seuraat työssäsi alan nopeaa kehittymistä ja olet kiinnostunut uudesta tekniikasta. Olet yhteistyökykyinen, oma-aloitteinen ja yritteliäs. Hyötyajoneuvotekniikan osaamisalan suorittaminen antaa sinulle valmiudet ajoneuvojen ja koneiden (esimerkiksi maansiirto-, maatalouskoneiden sekä kuorma- ja linja-autojen) huolto- ja korjaustöihin.

Työllistyminen ja jatko-opintomahdollisuudet

Hyötyajoneuvomekaanikkona voit työskennellä mekaanikkona tai autoasentajana esimerkiksi seuraavissa työpaikoissa:

 • autokorjaamot
 • kuljetusliikkeet
 • autoteollisuus
 • rengasliikkeet
 • koneliikkeet- ja korjaamot
 • maatalouskoneliikkeet- ja korjaamot

Autoalan opinnot takaavat sinulle myös vahvan pohjan jatko-opintoihin. Voit jatko-opiskella esimerkiksi insinööriksi (AMK) auto- ja työkonetekniikan osaamisalalta, koneinsinööriksi (AMK) tai autokatsastajaksi. Tarjoamme jatko-opintoihin suuntautuville mahdollisuuden väylä-opintoihin jo perustutkinnon suorittamisen aikana.  Ajoneuvoalan perustutkinto antaa myös yleisen jatko-opintokelpoisuuden.

Opiskelun toteutusmuoto

Koulutus toteutetaan päiväkoulutuksena, joka sisältää lähiopiskelua, työssäoppimista sekä itsenäistä työskentelyä. Sisältö ja painotus tehdään henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaan.

Oppisopimusopiskelu

Voit tiedustella mahdollisuutta kouluttautua oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutuksen voi aloittaa joustavasti. Opiskelun aloittaminen edellyttää, että sinulla on jo opiskeltavalle alalle soveltuva työpaikka, jossa voit tehdä koulutustavoitteen mukaisia työtehtäviä. Opiskelu sisältää käytännön työtehtäviä työpaikalla, jota täydennetään tietopuolisilla opinnoilla oppilaitoksessa. Tietopuolisen lähiopetuksen määrä sovitaan opiskelijakohtaisesti, keskimäärin niitä on noin 2 – 4 päivää kuukaudessa.

Seuraavat toteutukset

Tulossa 2 toteutusta

Syksy

 • Lähiopetus
 • Haukipudas
 • Hakuaika: 2. asteen yhteishaku

Joustavasti

 • Oppisopimuskoulutus
 • Haukipudas

Kielitaidon arviointi

Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, voit osoittaa riittävän kielitaidon todistuksella tai sinut kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Ajoneuvoalan perustutkinnossa kielitaitosuositus on B1.1. 

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä

Voit katsoa lisätietoja koulutuksesta oppilaitoksen sivuilta, jonne pääset siirtymään Yhteenvetolaatikon Lue lisää -painikkeen kautta. Voit myös kysyä lisää oppilaitokselta. Täytä yhteystietosi, niin oppilaitos ottaa sinuun yhteyttä.

reCAPTCHA logo Tämä sivusto on suojattu reCAPTCHA:lla, ja Googlen tietosuojakäytäntö ja käyttöehdot ovat voimassa.
OSAO
Kotkantie 1
90250 Oulu

OSAO

OSAO on Suomen johtava koulutusyhteisö, joka mahdollistaa työelämäosaamisen ja jatkuvan oppimisen. Meillä on ammatillisen koulutuksen kaikki alat ja koko elinkaari – kaikille ikäryhmille. Opiskele ammatti, kehitä osaamistasi tai siirry uudelle alalle. Olemme avoinna hakijoille läpi vuoden. Opiskelijoita 8 500 Mitattu opiskelijatyytyväisyys...

Lue lisää oppilaitoksesta OSAO ja katso koulutustarjonta täältä

Sponsoroitu