Sivuston käyttötapa: Mobiili

Hakeminen ammatilliseen koulutukseen

Hakeminen ammatilliseen koulutukseen


Hakeminen ammatilliseen koulutukseen

Yhteishaku

Ammatilliseen peruskoulutukseen haetaan pääsääntöisesti ammatillisten oppilaitosten ja lukioiden valtakunnallisessa yhteishaussa, joka järjestetään kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Syksyisin yhteishauissa on yleensä tarjolla vähemmän koulutusaloja ja opiskelupaikkoja kuin kevään haussa.

Yhteishakuun kuuluvaan ammatilliseen koulutukseen haetaan sähköisesti osoitteessa www.opintopolku.fi. Sähköinen hakusivusto ohjaa ja tukee hakemista, tarkistaa syötetyt tiedot sekä antaa neuvoja eri kohdissa. Hakemusta täyttäessäsi tarvitset henkilötunnuksesi sekä koulu- ja työtodistuksesi. Tarvittaessa yhteishaussa mukana oleviin koulutuksiin voi hakea myös paperilomakeella. Hakijalla voi myös olla jokin erityinen henkilökohtainen syy, terveydelliset syyt, oppimisvaikeudet, joiden vuoksi hän voi hakea myös joustavassa valinnassa.

Yhteishaussa voit merkitä hakemukseesi 1-5 hakutoivetta siinä järjestyksessä, kun haluaisit tulla niihin valituksi. Hakutoivejärjestys on sitova, eli mikäli sinut hyväksytään järjestyksessä ylempään hakutoiveeseesi, et voi tulla
valituksi muihin alempiin hakutoiveisiisi.

Jatkuva haku

Ammatillisiin oppilaitoksiin on käynnissä myös jatkuvia hakuja ympäri vuoden ammatillisiin perustutkintoihin sekä ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin. Koulutukset löytyvät pääsääntöisesti oppilaitosten omilta verkkosivuilta. Opiskelijavalinnoissa noudatetaan oppilaitosten omia valintaperusteita ja myös hakuajat ja hakumenettelyt ovat oppilaitos- ja koulutuskohtaisia.


Hakukelpoisuus ammatilliseen koulutukseen

Yleisenä pohjakoulutusvaatimuksena ammatilliseen koulutukseen on perusopetuksen oppimäärän suorittaminen tai muulla tavoin hankitut vastaavat valmiudet.


Yhteishaun ulkopuolinen koulutus

Kaikki ammatilliset koulutusvaihtoehdot eivät ole mukana yhteishaussa. Esimerkiksi yksityisiin ammatillisiin oppilaitoksiin ja ammatilliseen aikuiskoulutukseen haetaan yleensä suoraan oppilaitokseen. Yhteishakuun eivät kuulu myöskään oppisopimuskoulutus, perusopetuksen lisäopetus, ammatilliseen koulutukseen ohjaavat koulutukset sekä kansanopistojen järjestämä koulutus. Oppilaitoskohtaiset tarkat hakuohjeet ja hakulomakkeet löytyvät useimmiten oppilaitosten omilta kotisivuilta.


Ammatillinen aikuiskoulutus

Aikuisille suunnattuihin näyttötutkintoihin valmistaviin koulutuksiin haetaan pääsääntöisesti suoraan oppilaitokseen oppilaitoksen omalla hakulomakkeella tai vapaamuotoisella hakemuksella. Pääsyvaatimukset ja hakuajat vaihtelevat oppilaitoskohtaisesti. Työvoimapoliittiseen koulutukseen haetaan työ- ja elinkeinotoimiston kautta.

»Lue lisää aikuiskoulutusvaihtoehdoista Aikuis-koulutus.fi sivustolta.


Lukio-opinnot

Ammatillisen koulutuksen yhteydessä on usein mahdollista suorittaa myös lukio-opintoja. Lukio-opiskelu parantaa niitä valmiuksia, joita tarvitset erityisesti yliopisto- ja ammattikorkeakouluopinnoissa sekä niihin hakeutumisessa. Kaksoistutkinto tarkoittaa sitä, että suoritat samalla kertaa sekä ammatillisen perustutkinnon että ylioppilastutkinnon. Kaksoistutkinnon suorittaminen pidentää yleensä opintojen kestoa noin vuoden verran. Myös kaksoistutkintoihin haetaan valtakunnallisessa yhteishaussa.


Lue lisää:

Opintojen rahoitus


Tilaa uutiskirje
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.

NÄIN SIVUSTOMME TOIMII

Etsi sinua
kiinnostava koulutus

Lähetä oppilaitokselle
yhteydenottopyyntö

Oppilaitos vastaa
kysymyksiisi