Opintojen rahoitus

Opintojen rahoitus ammatillisessa peruskoulutuksessa

Ammatillisessa koulutuksessa opiskelu rahoitetaan tyypillisimmin Kelan myöntämällä opintotuella. Opintotukea voi saada ammatilliseen peruskoulutukseen, ammatilliseen lisäkoulutukseen tai lukion oppimäärän suorittamiseen. Opintorahaa myönnetään 17-vuotta täyttäneille opiskelijoille. Alle 17-vuotias voi kuitenkin määrätyin ehdoin saada opintotuen asumislisää ja opintolainan valtiontakauksen.

Opintotuki

Opintotuki on valtion maksama avustus, joka maksetaan opiskelijan tilille kuukausittain. Kelan myöntämä opintotuki koostuu opintorahasta, asumislisästä ja valtion takaamasta opintolainasta.

Kela myöntää opintotukea pääsääntöisesti seuraavasti:

• opintorahaa 17 vuotta täyttäneille opiskelijoille
  • asumislisää lapsettomille opiskelijoille, jotka asuvat vuokra-, asumisoikeus- tai osaomistusasunnossa
  • valtion takaamaa opintolainaa opintorahaa saaville opiskelijoille.

Suomessa suoritettaviin opintoihin opintotukea voivat saada Suomen kansalaiset ja tietyin ehdoin myös muiden maiden kansalaiset. Opintotukea myönnetään vain päätoimiseen opiskeluun, joka kestää vähintään kaksi kuukautta. Opintotuen maksamisen edellytyksenä on myös opintojen riittävä edistyminen.

Opintotuen suuruus

Toisen asteen ammatilliseen koulutukseen myönettävän opintotuen suuruuteen vaikuttavat opiskelijan ikä, asumismuoto ja elämäntilanne sekä alle 20-vuotialla usein myös vanhempien tulot.

Täysimääräisen opintorahan määrä toisen asteen koulutuksissa on:

• Vanhempiensa luona asuva 17−19-vuotias: 38 euroa / kk
  • Vanhempiensa luona asuva 20 vuotta täyttänyt: 80 euroa / kk
  • Itsenäisesti asuva 17-vuotias: 100 euroa / kk
  • Itsenäisesti asuva 18−19-vuotias: 246 euroa / kk
  • Itsenäisesti asuva 20 vuotta täyttänyt: 246 euroa / kk
  • Avioliitossa tai elatusvelvollinen: 246 euroa / kk

Vanhempien tulot vaikuttavat toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevien opintotuen suuruuteen, jos opiskelija on alle 20-vuotias, eikä hän ole naimisissa tai hänelle ole lapsia. Jos vanhempien tulot ovat enintään 41 809 euroa vuodessa, opintotuki maksetaan täysimääräisenä. Muussa tapauksessa vanhempien tulot pienentävät opintorahan määrää asteittain tai saattavat estää sen myöntämisen kokonaan. Opintorahan määrää voidaan vastaavasti myös korottaa, jos opiskelijan vanhemmat ovat pienituloiset.

Opintorahan lisäksi itsenäisesti asuvat toisen asteen opiskelijat voivat hakea myös opintotuen asumislisää. Asumislisän määrä on 80 prosenttia vuokrasopimuksessa mainituista asumismenoista asumiskustannusten ollessa enintään 252 euroa kuukaudessa. Asumislisän suuruus onkin siis asumiskustannuksista riippuen 26,90–201,60 euroa kuukaudessa. Jos olet alle 18-vuotias, vanhempiesi tulot vaikuttavat myös asumislisäsi määrään. Jos asut vanhemmaltasi vuokratussa tai vanhempasi omistamassa asunnossa, asumislisäsi määrä on enintään 58,87 euroa kuukaudessa.

Koulumatkatuki

Kela maksaa ammatillisessa oppilaitoksessa opiskeleville tarvittaessa myös koulumatkatukea. Opiskelija voi saada koulumatkatukea, kun koulumatkan pituus on vähintään 10 kilometriä ja matkakustannukset ovat yli 54 euroa kuukaudessa.

Opintolaina

Myös ammatilliseen peruskoulutukseen on mahdollista saada opintolainan valtiontakaus. Opintolaina on valtion takaama laina, joka pitää maksaa takaisin opintojen päätyttyä. Voit hakea opintolainan valtiontakausta Kelalta opintotukihakemuksesi yhteydessä. Jos sinulle on myönnetty opintolainan valtiontakaus, voit hakea opintolainaa omasta pankistasi. Koska opintolainan takaa valtio, pankki ei vaadi lainalle muuta vakuutta. Opintolainan suuruus toisen asteen oppilaitoksissa on enintään 160 euroa kuukaudessa.

Yksityiset oppilaitokset

Myös yksityisten oppilaitosten järjestämään ammatilliseen koulutukseen voi hakea opintotukea, mikäli oppilaitos on rinnastettu julkisiin oppilaitoksiin. Muussa tapauksessa yksityisten oppilaitosten koulutuksiin tai lukukausimaksuihin ei voi hakea opintoavustuksia Kelalta. Mikäli harkitset opintoja yksityisessä oppilaitoksessa, kannattaa opintojen rahoitusmahdollisuuksista tiedustella suoraan oppilaitokselta.

Lähteet: Kela.fi, Opintoluotsi.fi

Kommentteja: