Ammatillinen koulutus

Ammatillinen koulutus Suomessa

Ammatillinen koulutus on käytännönläheistä ja ammatillisiin tehtäviin valmistavaa. Ammatillista koulutusta järjestävät

» Etsi koulutusvaihtoehtoja

Ammatillinen perustutkinto

Ammatillinen koulutus on tehokas ja nopea väylä päästä käytännönläheiseen työhön! Ammatillinen perustutkinto on kolmevuotinen 120 opintoviikkoa sisältävä kokonaisuus, johon sisältyy ammattitaidon hankkimisen ohella tietoja ja taitoja myös itsenäiseen ammatin harjoittamiseen. Ammatillinen peruskoulutus rakentuu perusopetuksen oppimäärälle, mutta myös ylioppilaat voivat hakeutua koulutukseen. Lukio-opinnot suorittaneiden opiskeluaika on noin vuotta lyhyempi kuin peruskoulusta tulleiden.

Ammatillisen perustutkinnon voi suorittaa

• ammatillisena peruskoulutuksena
  • näyttötutkintona
  • oppisopimuskoulutuksena
  • kaksoistutkintona.

Aikuisten ammatillinen koulutus

Ammatti- ja erikoisammattitutkinnot on tarkoitettu erityisesti aikuisille ja ne suoritetaan aina näyttötutkintona. Näyttötutkinnon suorittamiseen kuuluu tavallisesti myös koulutusta, mutta tutkinto on mahdollista suorittaa myös pelkillä näytöillä, jos työssä hankitut osaaminen ja taidot siihen riittävät. Ammattitutkinnossa on osoitettava ammattityöntekijältä vaadittava ammattitaito. Esimerkkejä tutkinnoista ovat hierojan, floristin ja eläintenhoitajan ammattitutkinnot.

Vastaavasti erikoisammattitutkinnossa vaaditaan alan vaativimpien työtehtävien hallinta ja syvällistä osaamista jollakin ammatin erikoisalueella. Esimerkkejä tutkinnoista ovat psykiatrisen hoidon, hitsaajamestarin ja johtamisen erikoisammattitutkinnot.

Hakeminen ammatilliseen koulutukseen

Ammatilliseen koulutukseen hakeudutaan pääsääntöisesti perusopetuksen päättövaiheessa tai lukiokoulutuksen päättyessä valtakunnallisen yhteishaun kautta.

» Lue lisää hakemisesta ammatilliseen koulutukseen

Lisätietoa ammatillisesta koulutuksesta?

Tämän sivuston avulla haluamme auttaa opiskelijoita löytämään helposti ja käyttäjäystävällisesti sopivan ammatillisen koulutuksen. Olemme keränneet sivustolle mahdollisimman suuren määrän ammatillisia oppilaitoksia ja koulutuksia, joiden joukosta sinäkin voit löytää omasi.

Huomasithan, että voit kätevästi pyytää lisätietoa opinnoista suoraan oppilaitoksilta. Jokaisen koulutusesittelyn yhteydestä löytyvän yhteydenottopyynnön kautta saat helposti ja nopeasti vastauksen kysymyksiisi suoraan oppilaitokselta.

Onnea koulutuksesi etsintään!

Kommentteja: