Prosessiteollisuuden ammattitutkinto, kemianteollisuuden osaamisala

Taitotalo
n. 18 kuukautta
Helsinki
Ammattitutkinnot

Prosessiteollisuuden ammattitutkinto, kemianteollisuuden osaamisala

Tutkinto on tarkoitettu prosessiteollisuuden tuotantotehtävissä työskenteleville henkilöille ja se suoritetaan oppisopimuksella työn ohessa. Kemianteollisuuden osaamisala soveltuu perinteisen kemianteollisuuden lisäksi esimerkiksi elintarvike- lääke- tai bioteollisuuden tai kemiaa hyödyntävän teknologiateollisuuden parissa työskenteleville.

Tutkinnon suoritettuasi hallitset kokonaisvaltaisesti työtehtävät omilla prosessin vastuualueillasi.

Osaat käyttää prosessiohjauksen automaatiojärjestelmiä ja seurata prosessi- ja kenttälaitteiden toimintaa sekä valvoa, ohjata ja säätää työalueesi prosesseja. Osaat suorittaa kunnonvalvontaa ja varmistaa prosessin häiriötöntä toimintaa sekä selvittää mahdolliset häiriötilanteet. Osaat tehdä prosessi- ja automaatiokenttälaitteiden huolto- ja kunnossapitotehtäviä.

Prosessiteollisuuden ammattitutkinnon kemianteollisuuden osaamisalan suorittanut erikoistuu usein esimerkiksi tuotannon kehittämiseen, prosessilaitteiden ja -menetelmien validointiin, perehdyttämiseen ja työnopastukseen tai näytteenottoon ja materiaalien hallintaan. Osaamisensa voi osoittaa myös mm. erityisvaativissa olosuhteissa tapahtuvassa tuotannossa (puhdastilat, korkean hygienian tuotantotilat tai esim. auktorisoidut tai lisensoidut tuotteet).

Tutkinnon suorittanut tuntee kemianteollisuuden osaamisalan prosessit raaka-aineista lopputuotteeksi ja sekä ymmärtää yksittäiset prosessivaiheet ja niissä tapahtuvat kemialliset reaktiot ja fysikaaliset vaikutukset. Lisäksi hän osaa huolehtia laadunvalvonnasta, turvallisuus- ja ympäristöasioista sekä ymmärtää yritystalouteen, toimintaympäristöön ja asiakkuuksiin kytkeytyvät asiat ja vaikutukset. Tutkinnon suorittanut ymmärtää käyttämiensä prosessilaitteiden ja ohjausjärjestelmien toimintaperiaatteet ja hänellä on hyvät valmiudet ylläpitää ja edistää prosessien häiriötöntä käyntiä. Hän voi myös erikoistua prosessilaitteiden mekaaniseen tai automaation käynnissäpitoon käyttäjäkunnossapitoa syvällisemmin.

Tutkinnon rakenne

Prosessiteollisuuden ammattitutkinto (150 osaamispistettä) muodostuu kahdesta pakollisesta tutkinnon osasta (75 osaamispistettä) ja kahdesta osaamisalan valinnaisesta tutkinnon osasta (75 osaamispistettä).

Pakolliset tutkinnon osat, 75 osp

 • Turvallinen työskentely ja toimiminen prosessiteollisuudessa, 40 osp
 • Käynnissäpito prosessiteollisuudessa, 35 osp

Kemianteollisuuden osaamisala, 75 osp

Valinnaiset tutkinnon osat 1, 45 osp

 • Kemianteollisuuden prosessien hallinta ja ohjaus, 45 osp
 • Lääke- ja bioteollisuuden prosessien hallinta ja ohjaus, 45 osp

Valinnaiset tutkinnon osat 2, 30 osp

 • Perehdyttäminen ja työnopastus prosessiteollisuuden tehtäviin, 30 osp
 • Prosessiteollisuuden vesienkäsittely, 30 osp
 • Näytteenotto ja materiaalien hallinta, 30 osp
 • Kehitystoiminta prosessiteollisuudessa, 30 osp
 • Validointi prosessiteollisuudessa, 30 osp
 • Pakkaus- ja lastaustoiminnot prosessiteollisuudessa, 30 osp
 • Prosessilaitteiden mekaaninen kunnossapito, 30 osp

Tutustu tutkinnon perusteisiin.

Tutkintokoulutus

Koulutukseen on jatkuva haku eli voit aloittaa, kun sinulle sopii.

Opinnot kestävät 1 - 1,5 vuotta.

Tutkintokoulutuksesta löydät lisää tietoa täältä.

Opiskelijaksi soveltuminen

Sinulla tulee opiskelujen aloittamishetkellä olla vakituinen alan työpaikka tai vähintään opiskelujen ajan kestävä määräaikainen työsopimus alan työhön, sekä mielellään ainakin 1-2 vuotta alan työkokemusta. Lisäksi tarvitset työnantajan puollon ja sitoutumisen opiskelun ohjaukseen ja mahdollistamiseen, koska opiskelut suoritetaan oppisopimuksella.

Koulutusmuoto ja opiskelijamaksu

Oppisopimuksella koulutus on maksuton. Lue lisää oppisopimuksesta täältä.

Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää koulutuksesta Prosessiteollisuuden ammattitutkinto, kemianteollisuuden osaamisala? Täytä yhteystietosi, niin oppilaitos ottaa sinuun yhteyttä.

Taitotalo

Taitotalo – innostuksesta osaamiseen

Taitotalo syntyi, kun AEL ja Amiedu yhdistivät voimansa. Taitotalo kouluttaa ja valmentaa rohkeita työelämän osaajia, jotka pitävät yhteiskunnan pyörät pyörimässä. Taitotalon koulutustarjontaan kuuluvat muun muassa kiinteistö- ja rakennusala, turva-ala, prosessiteollisuus, teollisuuden huolto ja kunnossapito, energia-ala, ajoneuvotekniikka, tieto- ja viestintätekniikka, liiketoiminta,...


Lue lisää oppilaitoksesta Taitotalo ja katso koulutustarjonta täältä

Yhteystiedot

Taitotalo

Valimotie 8
00380 Helsinki

 Näytä puhelinnumero
www.taitotalo.fi


Tilaa lisätietoa

Tilataksesi lisätietoa koulutuksesta Prosessiteollisuuden ammattitutkinto, kemianteollisuuden osaamisala täytä seuraavat tiedot: