Ammattitutkinnot

Asioimistulkki, asioimistulkkauksen ammattitutkinto

Taitotalo, paikassa Helsinki
Pituus
n. 1v 2kk
Pituus
n. 1v 2kk
Kaipaatko lisätietoja? Kysy lisää 👍

Asioimistulkki, asioimistulkkauksen ammattitutkinto

Paranna valmiuksiasi toimia asioimistulkkina, suorita asioimistulkkauksen ammattitutkinto. Asioimistulkilla on oltava sujuva aktiivinen suomen kielen ja toisen työkielen taito, hyvät viestintätaidot sekä vahva työkieltensä kulttuurien ja viranomaistoiminnan tuntemus.

Asioimistulkkauksen ammattitutkintoon valmistavan koulutuksen tavoitteena on parantaa valmiuksia toimia asioimistulkin ammatissa ja suorittaa Asioimistulkkauksen ammattitutkinto. Asioimistulkilla on oltava sujuva aktiivinen suomen kielen ja toisen työkielen taito, hyvät viestintätaidot sekä vahva työkieltensä kulttuurien ja viranomaistoiminnan tuntemus. Asioimistulkin ammattitutkinto auttaa työllistymisessä tulkin tehtäviin. 

 

Kohderyhmä

Koulutuksen kohderyhmänä ovat jo monipuolista osaamista ja kokemusta asioimistulkin työstä hankkineet tulkit. Koulutus järjestetään oppisopimuskoulutuksena, joka edellyttää, että hakijalla on voimassa oleva alan työsuhde ja että työnantaja on valmis solmimaan oppisopimuksen. Hakija selvittää itse työnantajansa kanssa, onko hänen mahdollista solmia oppisopimus.  

Jos oppisopimuksen edellytykset eivät täyty työnantajasi palveluksessa, ota yhteyttä sivun alalaidassa oleviin henkilöihin.

Vaihtoehtoisesti on mahdollista solmia yrittäjän oppisopimus, jos hakija toimii itsenäisenä yrittäjänä (toiminimi, oy, jne.) ja tekee aktiivisesti asioimistulkin töitä oman yrityksensä kautta. (Yrittäjän oppisopimuksen solmiminen edellyttää y-tunnusta.)

 

Toteutus

Suunnitelmat tutkinnon suorittamiseksi ja puuttuvan osaamisen hankkimiseksi tehdään yhteistyössä opiskelijan, kouluttajan ja työpaikan kanssa. Puuttuva osaaminen hankitaan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti pääasiassa omissa työtehtävissä. Opiskelijalla tulee olla työssään mahdollisuus osallistua tutkinnon perusteiden mukaisiin työtehtäviin.  Suunnitelman mukaiset teoriaopinnot toteutetaan lähiopiskeluna ja monimuoto-opintoina verkkoympäristöä hyödyntäen. 

Koulutus tapahtuu pääosin työssä oppien. Koulutukseen kuuluu lähiopetuspäiviä, opiskelua verkkoympäristöissä ja itsenäistä opiskelua. Lähiopetus järjestetään 2-4 lähipäivänä/kk, jolloin opiskelija osallistuu opetukseen. Lähiopetuspäivät osuvat pääsääntöisesti torstai- ja perjantai-päiville. Lähiopetus järjestetään Taitotalossa, pääosin osoitteessa Strömberginkuja 3, 00380 Helsinki. Opiskelijalla on oltava tiedossa paikka, jossa hän voi harjoitella tulkkausta ja toteuttaa näyttöjä omien työtehtävien yhteydessä aidoissa tulkkaustilanteissa.  

 

Suorittamisaika

Koulutuksen kesto vaihtelee henkilökohtaisen suunnitelman mukaan. Keskimääräinen opiskeluaika on reilu vuosi. 

 

Sisältö

Asioimistulkkauksen koulutuksen sisältö mukautuu asioimistulkkauksen ammattitutkinnon sisällön mukaan. Asioimistulkkauksen ammattitutkinto koostuu viidestä pakollisesta ja yhdestä valinnaisesta tutkinnonosasta: 

 

Pakolliset tutkinnonosat (135 osp)

 • Ammatillinen toiminta asioimistulkkausalalla 35 osp
 • Tulkkaus kasvatus- ja koulutusalan toimintaympäristöissä 25 osp
 • Tulkkaus sosiaalialan toimintaympäristöissä 25 osp
 • Tulkkaus terveysalan toimintaympäristöissä 25 osp
 • Tulkkaus maahanmuuttoasioissa sekä poliisi- ja oikeusalan toimintaympäristöissä 25 osp

Valinnaiset tutkinnonosat (15 osp)

 • Kääntäminen osana asioimistulkin työtä 15 osp
 • Asioimistulkkausalan toimintaympäristöön syventyminen 15 osp
 • Valinnaisena tutkinnon osana voi valita myös tutkinnon osan toisesta perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkinnosta.

Tutustu Asioimistulkkauksen ammattitutkinnon tutkinnon perusteisiin.

 

Seuraava toteutus

Seuraava koulutus alkaa tammikuussa 2024. Hakeutuminen tammikuussa alkavaan koulutukseen on päättynyt

 

Hakeminen

Koulutukseen haetaan täyttämällä Hae koulutukseen -linkistä avautuva sähköinen hakulomake. Voit täyttää hakemuslomakkeen, vaikka haku tammikuussa alkavaan koulutukseen on jo päättynyt. Se käsitellään tammikuun koulutusta seuraavan koulutuksen hakuprosessin yhteydessä. 

HUOM! Täytä hakulomakkeen kaikki kohdat huolellisesti. Kerro tarkasti aikaisempi osaamisesi, kokemuksesi ja koulutustaustasi. Kirjoita, mikä on suomen lisäksi sinun toinen tulkkauskielesi, jota arvioidaan kartoituksessa. Teemme esikarsintaa hakemuksen perusteella. Vastaa hakemuksessasi myös seuraaviin kysymyksiin: 

 1. Miksi haluat suorittaa Asioimistulkkauksen ammattitutkinnon? 
 2. Mitä vahvuuksia sinulla omasta mielestäsi on asioimistulkkina? 
 3. Millaista ja miten pitkää tulkkausalan työkokemusta sinulla on?
 4. Mikä on toinen tulkkauskielesi suomen lisäksi?

Tiedustele myös työnantajaltasi, olisiko sinulla mahdollisuus oppisopimukseen solmimiseen.

Hakemusprosessi, tammikuun koulutuksen hakuun ehtineet hakemukset (ennen 14.9. lähetetyt):

Hakemukset käydään läpi, ja osalle hakijoista lähetetään ennakkotehtävä. Ennakkotehtävän hyväksytysti suorittaneet hakijat kutsutaan alkukartoitukseen. Alkukartoitus on kaksiosainen: ensimmäisessä vaiheessa testataan hakijan kirjallinen kielitaito molempien tulkkauskielten osalta ja toisessa suullinen. Alkukartoituksen kirjallinen osuus järjestetään viikolla 44. Suulliset haastattelut järjestetään kirjallisen kokeen jälkeen. Suullisen alkukartoituksen yhteydessä hakijat haastatellaan. 

Koulutukseen pyritään saamaan vähintään kaksi saman kielen edustajaa.

Koulutukseen valituille laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma koulutuksen alussa.

 

Asioimistulkkauksen ammattitutkinnon (ent. Asioimistulkin ammattitutkinto) suorittaminen ilman valmistavaa koulutusta  

Mikäli tutkinnonsuorittajalla on erityisen laaja tulkkauskokemus, hänet voidaan ohjata suorittamaan tutkintoa suoraan ilman opetukseen osallistumista. Jokaisen hakijan on kuitenkin lähetettävä hakemus, ja osallistuttava kartoitukseen jossa testataan soveltuvuus tutkinnon suorittamiseen ja tutkinnon vaatima taitotaso molempien työkielten osalta. Tutkinnon suorittamisen mahdollisuudet työpaikalla arvioidaan haastattelussa. Mikäli olet kiinnostunut tästä vaihtoehdosta, täytä hakemuslomake. Kirjaa lomakkeen "Muu osaaminen" - kohtaan kiinnostuksesi tutkinnon suorittamiseen tällä tavoin. 

 

Opiskelijamaksu

1.1.2024 alkaen tehdyissä oppi- ja koulutussopimuksissa (1.3.2024 jälkeen alkavat ASTU-koulutukset) koko tutkinnon suorittamisen opiskelijamaksu on 600 euroa (alv 0 %). Opiskelijamaksun voit maksaa 1–4 erässä. Ensimmäinen erä maksetaan opintojen alkaessa. 

Voit valmistuttuasi hakea Työllisyysrahaston ammattitutkintostipendiä. Lue lisää: (www.tyollisyysrahasto.fi/aikuisopiskelijan-etuudet/ammattitutkintostipendi)​.

Työnantajalla on mahdollisuus korvata opiskelijamaksun opiskelijalle verovapaasti (Verohallinnon ohje: ”työnantaja voi verovapaasti korvata työntekijän itse maksaman työnantajan intressissä olleen koulutuksen laskua ja maksutositteita vastaan").

Tutkinnosta on mahdollisuus suorittaa myös osatutkintoja. Osatutkinnon opiskelijamaksu on 1.1.2024 alkaen 100 euroa (alv 0 %) / tutkinnonosa. Opiskelijamaksu suoritetaan opintojen alkaessa.

 

Lisää Asioimistulkkauksen ammattitutkinnosta ja sen vaatimuksesta voit lukea linkistä

 Asioimistulkkauksen ammattitutkinnon tutkintoperusteisiin:

https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/kooste/3689870

 

 

 

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää koulutuksesta Asioimistulkki, asioimistulkkauksen ammattitutkinto? Täytä yhteystietosi, niin oppilaitos ottaa sinuun yhteyttä.

reCAPTCHA logo Tämä sivusto on suojattu reCAPTCHA:lla, ja Googlen tietosuojakäytäntö ja käyttöehdot ovat voimassa.
Taitotalo
Valimotie 8
00380 Helsinki

Taitotalo – innostuksesta osaamiseen

Taitotalo syntyi, kun AEL ja Amiedu yhdistivät voimansa. Taitotalo kouluttaa ja valmentaa rohkeita työelämän osaajia, jotka pitävät yhteiskunnan pyörät pyörimässä. Taitotalon koulutustarjontaan kuuluvat muun muassa kiinteistö- ja rakennusala, turva-ala, prosessiteollisuus, teollisuuden huolto ja kunnossapito, energia-ala, ajoneuvotekniikka, tieto- ja viestintätekniikka, liiketoiminta,...

Lue lisää oppilaitoksesta Taitotalo ja katso koulutustarjonta täältä

Sponsoroitu