Sivuston käyttötapa: Mobiili

Ammattilentäjän koulutus

Suomen Ilmailuopisto
Yhteenveto
2 vuotta
suomi
Opintotukikelpoinen
   
Päiväopinnot
Pori
Ammatillinen koulutus

Video

Olli Pöllänen kertoo omista opiskelukokemuksistaan Suomen Ilmailuopistolla.

       

Ammattilentäjän koulutus

Ammattilentäjän koulutus

Ammattilentäjän koulutus

Oletko haaveillut lentäjän ammatista? Suomen Ilmailuopistossa on mahdollista suorittaa ammattilentäjän koulutus, joka kestää noin 2 vuotta.

Haku koostuu kuudesta eri vaiheesta: paperikarsinta, kirjallinen valintakoe osalle hakijoista, kahdet soveltuvuustestit, haastattelu ja ilmailulääkärin tarkastus. Hakuprosessi kestää lähes 12 kuukautta.

Koulutuksen sisältö 

Jaksot 1 ja 2

 • Jaksojen tavoite on antaa oppilaille yksityislentäjältä vaadittujen tietojen ja taitojen mukainen teoria- ja lentokoulutus.
 • Jaksojen teoriakoulutus kestää noin 5 viikkoa.
 • Jaksoihin sisältyy noin 50 tuntia lentokoulutusta Cessna C152-lentokoneella.
 • Jaksojen yhteiskesto on noin 4,5 kuukautta.

Jaksot 3 ja 4

Kolmannen jakson teoriaopetuksen keskeisenä tavoitteena on antaa tiedolliset valmiudet yölentoihin sekä monimoottori- ja mittarilentämiseen.

Neljännen jakson teoriaopetuksen tavoitteena on syventää aiemmissa jaksoissa opittuja asioita ja täydentää niitä yläilmakehässä liikenneluokan suihkukoneilla suoritettavien pitkänmatkan lentojen erityispiirteillä. Tärkeä tavoite on myös opiskelijoiden valmentaminen loppukokeisiin. Jakso sisältää myös ohjaamoyhteistyö -teoriaosuuden.

 • Jaksojen teoriakoulutuksen yhteiskesto on noin 7 kuukautta, joka jakautuu kahteen erilliseen osioon.
 • Jaksojen lentokoulutus annetaan Cessna C152-lentokoneella sekä Diamond DA42-simulaattorilla (FTD 2/FNPT II) ja kaksimoottorisella Diamond DA42 NG-lentokoneella.
 • Lisäksi jaksojen loppupuolella suoritetaan ohjaamoyhteistyökoulutus Embraer Phenom 100 simulaattorilla (FTD 2/FNPT II/MCC) ja Jet Orientation koulutus Embraer Phenom 100 suihkukoneella.

Virheliikekoulutus (Upset Prevention and Recovery Training)

Virheliikekoulutuksen tarkoitus on opettaa oppilaille lentokoneen hallinnan palauttamista virheliikkeestä. Koulutuksen tavoitteena on, että oppilas tunnistaa virheellisen lentotilan ja osaa oikaista lentokoneen mahdollisimman pienellä korkeuden menetyksellä ylittämättä koneen rajoituksia. Virheliikekoulutus on verrattavissa autokoulussa annettavaan liukkaan kelin koulutukseen.

Hakeminen

Haku järjestetään yhteistyössä Finnairin kanssa. Hakuprosessi kestää tällä kertaa melkein 12 kuukautta.

Hakuprosessi alkaa siten, että kaikki hakemukset käsitellään lentäjistä ja lääkäreistä kootun asiantuntijaraadin toimesta, joka kutsuu parhaiten kriteerit täyttävät hakijat jatkoon. Parhaiten kouluissa menestyneet hakijat pääsevät suoraan psykologisiin testeihin, ja loput jatkoon valituista kutsutaan kirjalliseen kokeeseen, jossa pääsykoemateriaalina on ilmailuun ja lentämiseen liittyvä aineisto.

Psykologisista testeistä kutsutaan haastatteluihin parhaiten kriteerit täyttävät hakijat.

Haastatteluita on kaksi, joista toisessa hakijoita haastattelee lentäjävalintoihin erikoistunut psykologi ja toisessa Finnairin lentäjiä ja Suomen Ilmailuopiston opettajia. Haastatteluiden perusteella lääkärintarkastukseen ja poliisiin tekemään turvallisuusselvitykseen kutsutaan alalle parhaiten soveltuvat henkilöt.

Muistathan kahden vuoden karenssin eli viime haussa testeissä tai haastatteluissa karsiutuneet eivät voi hakea.

Pääsyvaatimukset:

 • Finnairin määrittelemien liikennelentäjältä vaadittavien lääketieteellisten kriteerien täyttyminen
 • Poliisin tekemän suppean turvallisuusselvityksen läpäisy
 • Lukion päättötodistus tai vähintään kolmevuotinen ammatillinen perustutkinto (180 opintopistettä, aikaisemmin 120 opintoviikkoa)
 • Minimipituus 163 cm
 • Pituus voi olla karsiva: pitkien hakijoiden (yli 188 cm) on mahduttava koulutuksessa käytettävien lentokoneiden ohjaamoon
 • Ylipaino voi olla karsiva
 • Hyvä suomen ja englannin kielen taito
 • Soveltuvuuskokeiden läpäisy (Huom. Soveltuvuuskokeiden tulos on voimassa kaksi vuotta, jona aikana kokeita ei voi uusia.)

Tutkinto / todistus

Ansiolentäjän lupakirja sekä muut koulutuksen mukana myönnetyt kelpuutukset

Kustannukset

Koulutuksen hinta on noin 15 000 euroa, joka maksetaan erissä koulutuksen aikana.

Ota yhteyttä

Mikäli kaipaat lisätietoa, täytä yhteystietosi, kirjoita kysymyksesi ja kerro mahdollisimman tarkasti, millaista lisätietoa tarvitset. Yhteydenottosi lähetetään suoraan oppilaitokselle, joka vastaa sinulle toivomallasi tavalla.

Suomen Ilmailuopisto

Suomen Ilmailuopisto

Suomen Ilmailuopisto

Suomen Ilmailuopisto on Porin lentoaseman yhteydessä sijaitseva ammatillinen erikoisoppilaitos. Opiston päätehtävänä on kouluttaa lentäjiä Suomessa toimivien lentoyhtiöiden palvelukseen. Vuosittain koulutettavien lentäjien määrä pyritään mitoittamaan Suomessa toimivien lentoyhtiöiden tarpeen mukaan. Ammattilentäjän koulutus Suomen Ilmailuopistossa täyttää ilmailualan kansainväliset säännökset, Suomen lainsäädännössä asetetut...


Lue lisää oppilaitoksesta Suomen Ilmailuopisto ja katso koulutustarjonta täältä

Yhteystiedot

Suomen Ilmailuopisto

Ilmailuopistontie 221
28540 Pori

 Näytä puhelinnumero
www.finaa.fi

Tilaa lisätietoa

Mikäli kaipaat lisätietoa, täytä yhteystietosi, kirjoita kysymyksesi ja kerro mahdollisimman tarkasti, millaista lisätietoa tarvitset. Yhteydenottosi lähetetään suoraan oppilaitokselle, joka vastaa sinulle toivomallasi tavalla.