Taideteollisuusalan perustutkinto | artesaani (useita eri osaamisaloja)
Aseseppä
Asesepän ammattiin sisältyy erilaisten aseiden, kuten haulikkojen, kiväärien ja pistoolien valmistusta, korjausta ja huoltotöitä. Aseseppä käyttää työssään esimerkiksi sorveja, jyrsimiä, porakoneita, hiomakoneita ja erilaisia käsityövälineitä.
Asesepän monipuolinen koulutus avaa lukuisia mahdollisuuksia työllistymiseen. Alalta valmistuneita artesaaneja työskentelee esim. alan liikkeissä, asekorjaamoissa ja -verstaissa, teollisuuden, valtion laitosten ja puolustusvoiminen palveluksessa sekä yrittäjinä.
Metallialan artesaani
Erikoismetallin artesaani osaa työstää metallia monenlaisiksi tuotteiksi ja esineiksi. Ammatissa yhdistyvät design ja muotoilu, uusi teknologia ja perinteinen käsityö. Metalliartesaanin osaamista ovat esimerkiksi perinteiset sepän työt takomalla ja erilaisilla metallivalutekniikoilla. Taonnan ja valamisen lisäksi tutuiksi tulevat myös hitsaus, koneistus ja monet muut metallintyöstötekniikat.
Metallialan artesaanina voit työskennellä monipuolissa, kädentaitoja vaativissa metallialan työtehtävissä alan yrityksissä. Myös yrittäjänä toimiminen on vaihtoehtona artesaanikoulutuksen jälkeen.
Puusepänalan artesaani on puutuotteiden asiantuntija
Puusepänalan artesaani on puuntyöstön ja erilaisten kalusteiden ja muiden puutuotteiden ammattilainen. Puualan artesaani osaa käsitellä puuta sekä koneellisesti kuin käsityömenetelmiä käyttäen. Artesaani, hienopuuseppä tekee pääasiassa huonekaluja massiivipuusta, myös tuotteen suunnittelu kuuluu mukaan koulutukseen. Puualan artesaani tuntee massiivipuun tien aina sahalta valmiiksi tuotteeksi asti.
Puualan artesaaneja, hienopuuseppiä, työskentelee puusepänalan yrityksissä, huonekalu- ja rakennustarvikeliikkeissä, ohjaustehtävissä sekä itsenäisinä yrittäjinä.
Huonekalujen entisöintiä ja verhoilua
Huonekalujen entisöintiä ja verhoilua opiskellut restaurointialan artesaani osaa muuttaa vanhan huonekalun uuteen sisustukseen sopivaksi ja kunnostaa kalusteet perinteitä arvostaen. Artesaani tekee entisöintitöitä antiikkiesineiden ja muiden vanhojen huonekalujen ja kalusteiden parissa ja osaa kunnioittaa perinteisiä arvoja ja työtapoja.
Entisöinti- ja verhoilualan artesaanit työskentelevät alan yrityksissä tai yrittäjinä.
Kaivertajan työ on tarkkuutta vaativaa työtä
Kaivertaja suunnittelee ja toteuttaa asiakkaan toiveiden mukaisia pinta- ja nimikointikaiverruksia jalometalliesineisiin. Kaivertaja-artesaani hallitsee eri tekstityylien, ornamenttikuvioiden ja kaiverruskuvien suunnittelun ja teknisen toteutuksen. Kaiverruksen artesaaniopinnoissa opetellaan sekä perinteisiä käsikaiverrusmenetelmiä että tietokoneavusteista konekaiverrusta.
Alan artesaaneja työskentelee kaivertajina jalometallialan yrityksissä sekä yrittäjinä. Kaiverruksen opiskelijat voivat osallistua myös osuuskuntatoimintaan.
Kitaranrakentaja rakentaa, korjaa ja huoltaa erilaisia soittimia
Soitinrakennusalan artesaani rakentaa, korjaa ja huoltaa erilaisia näppäilysoittimia kuten kitaroita, bassoja, mandoliineja jne. Kitaranrakennuksen opinnoissa tutustutaan sekä sähkökitaroiden että akustisten kitaroiden rakentamiseen. Ensimmäisenä soitinrakennusalan opinnoissa rakennetaan kiinteärunkoinen sähkökitara tai -basso. Soitinrakennuksen koko prosessi tulee tutuksi opintojen aikana – suunnittelu, piirustukset, soittimien materiaalit, valmistustekniikat, markkinointi jne.
Valmistuneet kitaranrakennuksen artesaanit toimivat soitinrakentajina ja -korjaajina, puusepänalla ja erilaisissa musiikkialan tehtävissä.
Korusuunnittelun ja -valmistuksen artesaani on lasialan moniosaaja
Korusuunnittelun ja -valmistuksen artesaani suunnittelee ja valmistaa erilaisia koruja. Keskeisenä materiaalina korunvalmistuksessa käytetään lasia monissa eri muodoissa. Opintojen aikana suunnitellaan ja valmistetaan yksilöllisiä uniikkikoruja ja sarjavalmisteisia koruja.
Korusuunnittelun ja -valmistuksen artesaaneja työskentelee alan yrityksissä, alan kurssien ohjaajina sekä yrittäjinä.
Kultaseppä suunnittelee ja valmistaa koruja
Kultaseppäartesaani suunnittelee, valmistaa, korjaa ja myy pääasiassa jalometalleista ja jalokivistä valmistettuja koruja. Kultaseppä tekee jalometalleista koruja sekä yksittäiskappaleina että pieninä sarjoina. Myös asiakkaan toiveiden mukaiset erikoistilaustyöt kuuluvat alan artesaanin työtehtäviin.
Kultaseppiä työskentelee alan yrityksissä kuten kultasepänverstaissa tai -myymälöissä. Jalometallialan koulutuksesta saa myös hyvät valmiudet yrittäjänä toimimiseen ja oman yrityksen perustamiseen.
Kädentaitojen ohjauksen artesaani tuntee monet materiaalit ja tekniikat
Käsityön ohjaustoiminnan artesaani toimii erilaisissa ohjaus- ja neuvontatehtävissä eri ikäisten ihmisten parissa. Kädentaitojen ohjauksen artesaani suunnittelee ja toteuttaa erilaisia lyhytkursseja toimien niiden ohjaajana.
Kädentaitojen ohjaajia työskentelee lasten ja nuorten sekä aikuisten harrastustoiminnan ohjaajina mm. kouluissa, kurssikeskuksissa, opistoissa, työpajoissa ja palvelukeskuksissa. Yhdistämällä ohjaustoiminnan artesaanikoulutus terveydenhoitoalan ammatteihin kädentaitojen ohjauksen artesaani voi suuntautua myös kuntoutus- ja terapiatoimintaan.
Lasinpuhaltaja-artesaanina pääset toteuttamaan ideoitasi
Lasinpuhalluksen artesaani suunnittelee ja valmistaa lasiesineitä erilaisilla lasin perus- ja erikoistekniikoilla. Lasinpuhalluksen koulutuksen aikana opetellaan lasinpuhalluksen eri tekniikoita lasin sulatuksesta valmiiksi tuotteeksi asti. Artesaaniopintoihin kuuluu sekä kuuma- että kylmätyöstömenetelmien harjoittelua. Lasihytti työympäristönä sekä tiimityöskentely tulevat tutuiksi opintojen aikana.
Lasinpuhaltajia työskentelee käyttö- ja taidelasiteollisuudessa ja itsenäisinä yrittäjinä.
Lavasterakentaja luo maailmoja
Lavasterakennuksen artesaani rakentaa tilaustöinä erilaisia teatterikulisseja, tuotteita, ympäristöjä ja rekvisiittaa. Lavasterakentaja valmistaa työt piirustusten ja pienoismallien mukaan. Lavasteiden valmistus on projektityötä, jossa oppii yhteistyötaitoja ja joustavuutta.
Lavasterakentajia työskentelee esim. teattereissa, elokuvateollisuudessa, messutapahtumissa sekä teemapuistojen ja luovien toimintaympäristöjen rakentamisessa.
Pienoismallinrakentaja rakentaa malleja eri tarkoituksiin
Pienoismallinrakentaja-artesaani tekee pienoismalleja eri mittakaavoissa eri tarkoituksiin. Työt vaihtelevat valukappaleista ja kuvausrekvisiitasta (esim. cosplay) aina arkkitehtuurimalleihin ja vaativiin teknisiin pienoismalleihin asti.
Pienoismallinrakennuksen artesaanit sijoittuvat työelämään yksityisyrittäjiksi tai erikoisosaajiksi toisen palvelukseen. Useiden eri materiaalien, valmistusmenetelmien ja koneiden hallinta mahdollistaa työskentelyn monilla erikoisaloilla, joilla edellytetään myös tarkkuutta. Pienoismallinrakentaja voi työskennellä yrittäjänä, teattereissa, av-, tv- ja animaatiotuotannoissa, museoissa, teollisuudessa tai mainos- sekä arkkitehti- ja muotoilutoimistoissa.
Vaatetusalan artesaani on pukeutumisen ammattilainen
Alan artesaani on pukeutumisen ja vaatetusalan monipuolinen ammattilainen. Kiinnostus vaatetusalaa kohtaan voi lähteä esim. cosplaysta, eettisestä vaatevalmistuksesta, yksilöllisyydestä tai pukeutumiskulttuurista. Vaatetusalan artesaani suunnittelee ja valmistaa yksilöllisiä, asiakkaan persoonalliseen tyyliin sopivia korkealaatuisia tuotteita sekä arki- että juhlakäyttöön, myyntiin ja estradille. Hän osaa myös muokata, tuunata ja korjata vaatteita ja muita ommeltavia tuotteita.
Pukeutumisen ja vaatetusalan artesaaneja työskentelee ompelimoissa, vaatetusliikkeissä, teattereiden puvustamoissa ja itsenäisinä yrittäjinä.
Rakennusrestauroija korjaa vanhaa kunnioittaen
Rakennusrestaurointialan artesaani, rakennusrestauroija, korjaa rakennettua ympäristöä. Hän kiinnittää huomiota erityisesti kohteen kulttuurihistoriallisiin arvoihin ja vanhaan rakennustapaan. Restauroinnissa käytetään perinteisiä materiaaleja ja käsityötapoja ja otetaan huomioon ekologisuus ja kestävä kehitys.
Valmistuneet rakennusrestauroinnin artesaanit ovat perustaneet omia yrityksiä tai sijoittuneet töihin alan pienyrityksiin. Restauroijia työskentelee alalla myös ohjaus-, opetus- ja neuvontatehtävissä. Verkostoituminen alan muiden toimijoiden kanssa on tärkeää.
Sisustusartesaani toteuttaa asiakkaalle sopivia ratkaisuja
Sisustusalan artesaani suunnittelee ja toteuttaa erilaisia sisustusprojekteja asiakaslähtöisesti. Hän osallistuu myös pintamateriaalien ja sisustuksessa käytettävien tekstiilien suunnittelu- ja toteutusvaiheisiin. Sisustettava tila voi olla esim. osa asunnosta, julkisesta tilasta tai myymälästä. Sisustusartesaanin suunnittelemissa ratkaisuissa on otettu huomioon esim. tilan käyttötarkoitus, valaistus ja pintamateriaalit. Suunnittelussa käytetään apuna mm. 3D -mallinnusta.
Sisustusartesaanit työskentelevät esim. sisustussuunnittelijoina alan toimistoissa, sisustus- ja rakennusalan liikkeissä sekä yrittäjinä.
Tekstiiliartesaani hallitsee monia eri tekniikoita
Tekstiilialan artesaani suunnittelee ja valmistaa erilaisia tekstiilejä kutomalla, värjäämällä, tuftaamalla, huovuttamalla ja kankaanpainolla. Tekstiiliartesaanin koulutuksessa painottuvat yrittäjyys ja asiakaslähtöisyys.
Tekstiiliartesaanit työskentelevät alan yrityksissä suunnittelu-, ohjaus, -neuvonta- ja tuotantotehtävissä sekä itsenäisinä yrittäjinä.
Sisustuslasin artesaani työstää lasia monilla eri tekniikoilla
Sisustuslasin artesaaniopinnoissa opiskellaan useita erilaisia lasin työstössä käytettäviä tekniikoita, kuten lyijykisko-, lasinmaalaus-, sulatus- ja kuparifoliotekniikoita. Lisäksi alan artesaanikoulutuksessa opetellaan lasin hiekkapuhallusta ja liimausta. Opintojen aikana tulevat tutuksi myös erikoisemmat tekniikat, kuten mosaiikki, pâte de verre (lasimurskan sulatus sulatusmuottiin), lasin uunivalu sekä lasikorujen valmistus lampputekniikalla.
Alalta valmistuneet artesaanit voivat työskennellä omassa yrityksessään tai alan yritysten palveluksessa. He voivat toimia myös kurssien ohjaajana kouluissa, kurssikeskuksissa ja opistoissa.
Hakeminen
Saskyyn voit hakea opiskelemaan joko yhteishaussa Opintopolun kautta tai jatkuvassa haussa suoraan oppilaitokseen.
Yhteishaku
Jos olet juuri päättänyt peruskoulun, kymppiluokan tai tutkintokoulutukseen valmentavan-TUVA-koulutuksen, haet ensisijaisesti yhteishaussa.
Jatkuva haku
Jatkuva haku antaa mahdollisuuden hakea ammatilliseen koulutukseen joustavasti ympäri vuoden. SASKY koulutuskuntayhtymän jatkuvassa haussa voit hakea kaikkiin tutkintoihin tai tutkinnonosiin koulutustarjonnastamme.
Jatkuvassa haussa voi hakea kuka tahansa, joka haluaa hankkia ammatillisen tutkinnon tai kehittää ammatillista osaamistaan.
Tutkinto / todistus
Taideteollisuusalan perustutkinto
Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisää koulutusta voi hankkia myös esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.
Seuraavat toteutukset
Ota yhteyttä
SASKY koulutuskuntayhtymä
SASKY koulutuskuntayhtymä järjestää monipuolista ja laadukasta ammatillista koulutusta nuorille ja aikuisille. Saskyyn kuuluvat oppilaitokset sijaitsevat Huittisissa, Hämeenkyrössä, Ikaalisissa, Kihniössä, Kokemäellä, Mänttä-Vilppulassa, Parkanossa, Ruovedellä, Sastamalassa ja Tampereella. Sasky Ammatti-instituutti Iisakki (Hämeenkyrö, Osara ja Parkano) Sasky Huittisten ja Kokemäen oppilaitos Sasky Ikaalisten...
Lue lisää oppilaitoksesta SASKY koulutuskuntayhtymä ja katso koulutustarjonta täältä