Video
Rajavartijakoulutus
Rajavartijaksi voi Suomessa valmistua vain rajavartijan peruskurssilta Raja- ja merivartiokoulusta. Rajavartiolaitos kouluttaa uusia rajavartijoita tarpeen mukaan. Tämä tarkoittaa, että kaikille opiskelijoille on valmistumisen jälkeen työpaikka tiedossa.
Peruskurssi kestää 12 kuukautta. Kurssin aikana opiskelijat pääsevät haastamaan itsensä niin henkisesti kuin fyysisesti. Peruskurssilta valmistunut rajavartija voi myöhemmin jatkaa opiskelua jatkokurssilla ja mestarikurssilla.
Koulutuksen sisältö ja toteutus
Rajavartijan peruskurssilla pääset opiskelemaan monipuolisesti erilaisia taitoja. Koulutus sisältää luento-opetusta, verkko-opetusta, harjoituksia, ryhmätöitä, itseopiskelua ja työssäoppimista.
Opintoihin kuuluu muun muassa seuraavien asioiden opiskelua:
- Rajatarkastukset
- Rajojen valvonta
- Rajavartijan työhön liittyvä lainsäädäntö
- Rikostorjunta
- Työssä tarvittava kielitaito
- Liikunta
- Johtamistaidot ja hallintoon liittyviä asioita
- Voimankäyttöä
- Asiakirjatutkintaa
- Ensiapua
- Virka-autoilla ajaminen
- Sotilaallinen maanpuolustus
Koulu toteuttaa kurssin monimuoto-opetuksena. Opiskelijat suorittavat lähiopinnot Raja- ja merivartiokoululla Imatralla. Tämän lisäksi kurssiin sisältyy työssäoppimista tulevissa hallintoyksiköissä.
Rajavartijan peruskurssi ei ole ammattikorkeakoulututkinto eikä se vastaa yleistä toisen asteen tutkintorakennetta. Hakijalta vaaditaan suoritettu lukiokoulutus tai toisen asteen ammatillinen tutkinto.
Peruskurssilla suuntaudutaan eri työtehtäviin
Valtaosa opiskelijoista opiskelee rajavartio-opintosuunnalla, joka valmistaa opiskelijan työtehtäviin rajatarkastusasemalle, rajavartioasemalle tai rajatarkastusosastoon. Koulutamme operatiivisen tarpeen mukaan myös merivartio-opintosuuntaa ja ilma-alushuolto-opintosuuntaa. Merivartio-opintosuunta valmistaa opiskelijan työtehtäviin merivartioasemalle. Ilma-alushuolto-opintosuunta valmistaa opiskelijan työtehtäviin ilma-alushuoltoon.
Koulutuksen tavoitteet
Rajavartijat koulutetaan tehtävään vuoden kestävällä rajavartijan peruskurssilla Raja- ja merivartiokoulussa. Koulutus on monipuolinen ja haastava. Kurssin jälkeen suurin osa aloittaa työuransa rajatarkastustehtävissä, mutta kokemuksen myötä rajavartija voi erikoistua moniin tehtäviin, esimerkiksi rikostorjuntaan tai koiratoimintaan.
Rajavartijan peruskurssin tavoitteina on, että opiskelija:
- Tiedostaa asemansa Rajavartiolaitoksen virkamiehenä ja siihen liittyvät vastuut ja velvollisuudet
- Ymmärtää Rajavartiolaitoksen tehtävien yhteiskunnallisen merkityksen ja aseman rajaturvallisuuden viranomaisena
- Ymmärtää Rajavartiolaitoksen kansainvälisen toiminnan perusteet ja toiminnan osana Euroopan unionin rajavalvontajärjestelmää
- Kykenee toimimaan opintojensa mukaisissa perustehtävissä sekä täyttää asetetut tehtävän kelpoisuusvaatimukset
- Ymmärtää Rajavartiolaitoksen sotilaallisen maanpuolustuksen tehtävien perusteet ja osaa toimia sijoituksensa mukaisessa tehtävässä rajajoukkokokoonpanossa
Miksi rajavartijan ammattiin?
- Kun työskentelet Rajalla, olet mukana turvaamassa niin ihmisten kuin meriympäristönkin elämää kaikissa oloissa.
- Varma, luotettava ja ammattitaitoinen työnantaja
- Monipuolinen työ ihmisten parissa
- Kansainvälinen työympäristö
- Lukuisat erikoistumismahdollisuudet
- Kaikki peruskurssin hyväksytysti suorittaneet ja virkaan nimittämisen kelpoisuusvaatimukset täyttävät saavat vakituisen rajavartijan viran
Seuraavat toteutukset
Hakeminen
Rajavartijan peruskurssi ei kuulu yhteishakuun. Ensisijaisesti hae kurssille Valtiolle.fi-sivuston kautta. Valtiolle.fi-haku avataan vuosittain pari kuukautta ennen haun päättymistä.
Rajavartijan peruskurssille hyväksyttävän tulee olla:
- 18 vuotta täyttänyt Suomen kansalainen.
- Suorittanut vähintään lukion oppimäärän, yo-tutkinnon tai toisen asteen ammatillisen tutkinnon.
- Suorittanut Suomen puolustusvoimissa tai Rajavartiolaitoksessa aseellisen varusmiespalveluksen tai naisten vapaaehtoisen asepalveluksen (pois lukien henkilöt, joilla on Ahvenanmaan kotiseutuoikeus) ennen Rajavartijan peruskurssin aloittamista.
- Terveydentilaltaan rajavartijan tehtäviin sopiva:
- tämänhetkinen palveluskelpoisuusluokka A
- näön tarkkuus kummassakin silmässä vähintään 0,7 ilman silmälaseja (merenkulkutehtävissä 1,0)
- normaali väriaisti (todistuksesta tulee ilmetä, että testi on tehty Ishiharan 24 taulun värinäkötestillä ja siinä saa olla enintään 2 virhettä)
- kuuloluokka I−II, (kuulon tulee täyttää Puolustusvoimien terveystarkastusohjeen (TTO 2012) mukaisesti palveluskelpoisuusluokka A:n kriteerit. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kuulon tulee keskitaajuuksilla olla (500–2000 Hz) olla 20 dB tai parempi.)
- ei kroonista sairautta, ihottumaa tai allergioita.
- Fyysiseltä kunnoltaan rajavartijan tehtäviin sopiva:
- Cooperin testin tulos miehillä vähintään 2 500 metriä ja naisilla 2 300 metriä (Opintojen hyväksytysti suorittamiseen vaaditaan miehillä vähintään 2600 metrin ja naisilla vähintään 2400 metrin tulos Cooperin testissä peruskurssin aikana).
- Suoritettu pohjoismainen uimataitotesti
Tutkinto / todistus
Rajavartijan peruskurssi
Ota yhteyttä
Arvioinnit
Keskiarvo: 4,2
Koulutus sisältää valtavan määrän erilaisia opintoja toinen toistaan mielenkiintoisempi. Pääaineina oikeusoppi, rikostorjunta, rajatarkastukset, rajojen valvonta, voimankäyttö, ...
Mukavan lyhyt ja monipuolinen koulutus. Varma virka odottaa kunhan kahlaa koulun läpi. Hallintoyksikön saa tietää jo ennen opiskelupaikan vastaanottamista. Koulun jälkeen et kui...
Raja- ja merivartiokoulu
Rajavartijoiden valtakunnallisesta rekrytoinnista ja koulutuksesta vastaa Rajavartiolaitoksessa Raja- ja merivartiokoulu. Raja- ja merivartiokoulu on Rajavartiolaitoksen kansallisesti ja kansainvälisesti verkottunut rajaturvallisuuden ja meripelastusalan opetus- ja tutkimuslaitos. Raja- ja merivartiokoulu on EU:n rajaturvallisuusvirasto Frontexin kumppanuusoppilaitos (Partnership Academy). Raja- ja merivartiokoulu toimii Imatralla....
Lue lisää oppilaitoksesta Raja- ja merivartiokoulu ja katso koulutustarjonta täältä
Kurssi sisältää laidasta laitaan kaikkea. Tulevaisuudessa olisi hyvä saada hieman enemmän kouluttajia eri yksiköistä, jotta saataisiin yhdistettyä parhaat näkemykset ja kokemuks...