Sivuston käyttötapa: Mobiili

Logistiikan perustutkinto | linja-autonkuljettaja

OSAO
Yhteenveto
Henkilökohtaistamisen mukaan
Opintotukikelpoinen
Ammatilliset perustutkinnot
Kempele
Alkavat koulutukset
Kempele
14.3.2022

Kempele
Syksy

Kempele
Kysy lisätietoja

Video

Linja-autonkuljettajan työssä toimit monipuolisessa ja ihmisläheisessä palveluammatissa. Työ on itsenäistä ja vastuullista. Henkilöliikenteen eri työtehtävät tarjoavat monenlaisia tehtäviä, joiden keskiössä ovat aina hyvät asiakaspalvelutaidot.

Logistiikan perustutkinto | linja-autonkuljettaja

Linja-autonkuljettajan työ on itsenäistä ja vastuullista. Henkilöliikenteen eri työtehtävät tarjoavat monenlaisia tehtäviä, joiden keskiössä ovat hyvät asiakaspalvelutaidot. Linja-autonkuljettajan tutkinto tarjoaa erilaisia vaihtoehtoja henkilöliikenteen työstä kiinnostuneille.

Linja-autonkuljettajana toimit monipuolisessa ja ihmisläheisessä palveluammatissa, jossa turvallisuudesta huolehtiminen ja asiakaspalvelutaidot ovat olennainen osa työtä. Paikallisliikenteen kuljettajana vastaat ihmisten liikkumisesta yleensä kaupungeissa ja niiden ympäristössä. Kaukoliikenteen kuljettajana taas kuljetat ihmisiä, ja myös toisinaan linja-autorahtia, paikkakunnalta toiselle. Tilausajoliikenteen kuljettajana olet tärkeässä roolissa, vastaten matkustajiesi turvallisesta ja viihtyisästä matkasta. Palveluliikenteen kuljettajana sinulla on palveltavana erilaisia erityisryhmiä ja työpäivän sisällöt muotoutuvat usein hyvinkin erilaisiksi.

Linja-autonkuljettajan tutkinnon suorittaneena hallitset asiakaspalvelun ja ajoneuvon tekniikan hyödyntämisen. Osaat liikkua tieliikenteessä turvallisesti, taloudellisesti ja suunnitelluissa aikatauluissa. Linja-autonkuljettajan tehtävissä menestyvät hyvin sekä naiset että miehet. Valinnaisten tutkinnonosien kautta voit itse painottaa osaamistasi sinua kiinnostaviin työtehtäviin. Osa koulutuksesta tapahtuu aina aidossa työympäristössä opetellen alan työtehtäviä käytännössä.

Tutkinnon rakenne ja opinnot

Logistiikan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) sekä yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Pakolliset ammatilliset tutkinnon osat, 90 osp

 • Kuljetusalan perustason ammattipätevyys, 10 osp
 • Linja-auton tavarankuljetusten hallinta, 40 osp
 • Linja-autokuljetukset, 40 osp

Valinnaiset ammatilliset tutkinnon osat, 55 osp, esimerkiksi

 • Kaukoliikenteenkuljettajan tehtävät, 15 osp *
 • Kuljetusalan perustason ammattipätevyyden laajennus, 15 osp
 • Palveluliikenteenkuljettajan tehtävät, 15 osp *
 • Taksikuljetukset, 15 osp
 • Terminaalitoiminnot ja lastaus, 15 osp
 • Tilausajoliikenteenkuljettajan tehtävät, 15 osp *
 • Työkoneiden käyttö ja huolto, 15 osp
 • Ulkomaanliikenteen kuljetukset, 15 osp
 • Yrityksessä toimiminen, 15 osp
 • Yritystoiminnan suunnittelu, 15 osp

Tähdellä ( * ) merkityistä valittava vähintään yksi.

Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp

 • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
 • Matemaattis- ja luonnontieteellinen osaaminen
 • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Työllistyminen ja jatko-opintomahdollisuudet

Linja-autonkuljettajana voit työskennellä yksityisessä bussiyrityksessä tai kunnallisen liikennelaitoksen palveluksessa. Kuljetat matkustajia esimerkiksi paikallisliikenteessä, pikavuoroliikenteessä, palveluliikenteessä tai tilausliikenteessä. Kaukoliikenteessä tehtäviisi kuuluu myös rahtitavaran käsittelyä purkuineen ja lastauksineen.

Logistiikan perustutkinto-opinnot antavat sinulle yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin, esimerkiksi tekniikan ja liikenteen alan ammattikorkeakoulututkinnon (insinööri). Valmistuttuasi ja työkokemusta kartutettuasi voit suorittaa esimerkiksi kuljetusalan ammattitutkinnon tai liikenneopettajan erikoisammattitutkinnon. Voit myös laajentaa osaamistasi kuljetuspalvelujen osaamisalueilla autonkuljettajaksi tai yhdistelmäajoneuvonkuljettajaksi.

Hakeminen

Jos sinulla on jo ammatillinen tutkinto, ylioppilastutkinto tai korkeakoulututkinto, tai jäit ilman koulutuspaikkaa yhteishaussa, voit hakea jatkuvassa haussa.

Tutkinto / todistus

Logistiikan perustutkinto, linja-autonkuljettaja

Ota yhteyttä

Voit katsoa lisätietoja koulutuksesta oppilaitoksen sivuilta, jonne pääset siirtymään Yhteenvetolaatikon Lue lisää -painikkeen kautta. Voit myös kysyä lisää oppilaitokselta. Täytä yhteystietosi, niin oppilaitos ottaa sinuun yhteyttä.

OSAO

OSAO

OSAO on Suomen johtava koulutusyhteisö, joka mahdollistaa työelämäosaamisen ja jatkuvan oppimisen. Meillä on ammatillisen koulutuksen kaikki alat ja koko elinkaari – kaikille ikäryhmille. Opiskele ammatti, kehitä osaamistasi tai siirry uudelle alalle. Olemme avoinna hakijoille läpi vuoden. Opiskelijoita 8 500 Mitattu opiskelijatyytyväisyys...


Lue lisää oppilaitoksesta OSAO ja katso koulutustarjonta täältä

Yhteystiedot

OSAO

Kotkantie 1
90250 Oulu

 Näytä puhelinnumero
www.osao.fi


Tilaa lisätietoa

Voit katsoa lisätietoja koulutuksesta oppilaitoksen sivuilta, jonne pääset siirtymään Yhteenvetolaatikon Lue lisää -painikkeen kautta. Voit myös kysyä lisää oppilaitokselta. Täytä yhteystietosi, niin oppilaitos ottaa sinuun yhteyttä.