Trädgårdsmästare

Axxell
Yhteenveto
ruotsi
15.8.2023
   
Lähiopetus
Espoo
Ammatilliset perustutkinnot

Trädgårdsmästare

Trädgårdsmästarutbildningen för vuxna inleds i augusti 2023. Utbildningen förverkligas i flerform och beräknas vara slutförd i augusti 2025. Utbildningen riktar sig till dig som är intresserad av produktion och grönsektorn, men passar väl även för personer intresserade av trädgårdshandel. Hos oss blir du expert på växter - du lär dig känna igen alla våra vanliga och många lite ovanliga växter. Samtidigt lär du dig välja rätt växt för rätt plats.

Närstudierna förverkligas i Esbo på Axxell, Överby.

Vad gör en trädgårdsmästare?

Att jobba som trädgårdsmästare innebär ett intressant och omväxlande arbete med såväl växter som andra intressanta material så som t.ex. sten och trä.Som trädgårdsmästare vet du hur olika växter ska skötas för att trivas, du vet vilka faktorer i omgivningen som påverkar dem och du får använda din kunskap i praktiken. Du kan också köra traktor och använda olika småmaskiner som hör trädgårdsarbete till. Utbildningen är perfekt för dig som är intresserad av ett arbete där du får göra något praktiskt, vara ute och röra på dig mycket.

Två inriktningar - en mängd olika arbetsplatser

Beroende på ditt eget intresse, kan du antingen specialisera dig på trädgårdsproduktion eller grönsektorn.

Väljer du trädgårdsproduktion lär dig hur man driver ett eget odlingsföretag eller kvalificerar dig för att arbeta som anställd på ett odlingsföretag. Odlingsföretagen inom denna inriktning hör vanligen till någon av sektorerna växthus, friland, plantskola, fruktodling eller bärodling. Du kan också arbeta inom trädgårdshandeln eller med rådgivning.

Satsar du på grönsektorn, väljer du ett område där du arbetar med att anlägga och sköta om trädgårdar och grönområden. Arbetsplatsen kan vara det egna företaget, grönanläggnings- och skötselföretag, kommuner, församlingar eller inom trädgårdshandeln.

Trädgårdsutbildningens innehåll

En professionell trädgårdsmästare har en bra växtkännedom. Kunskap om växternas livsfunktioner har därför en central roll i utbildningen. Inom grönsektorinriktningen koncentrerar du dig på att lära dig hur du använder växterna, vad som krävs för att bygga en fungerande trädgård, skötsel och beskärning av växter samt hur man tar hand om växterna på sikt. Inom produktion koncentrerar du dig på växtproduktion på friland och i växthus samt företagsverksamhet.

Dessutom kan du bredda dina kunskaper med olika valfria moduler som:

  1. Användning av vegetation på grönområden
  2. Blomsterbinderi
  3. Skötsel av vedartade växter
  4. Fördjupat växtkunnande
  5. Småskalig odling

Så här studerar du till trädgårdsmästare som vuxen

Utbildningen räcker ca två år och när du är färdig trädgårdsmästare har du en grundexamen i trädgårdsskötsel. I utbildningen ingår obligatoriska och valfria examensdelar samt gemensamma examensdelar, totalt 180 kompetenspoäng.

Eftersom utbildningen förverkligas som flerformsstudier betyder det att du har närstudier, distansstudier, studier på egen hand samt undervisning på arbetsplats, alltså praktik. Du har ca 5-10 närstudiedagar i månaden och mellan närstudietillfällena står de lärare som undervisat dig till ditt förfogande för handledning. Under närstudietillfällena ordnas både teoriundervisning och praktisk undervisning på skolans område och i skolans växthus.

Du kan räkna med att det i de olika examensdelarna ingår mellan 3-6 veckor praktik ute i arbetslivet per examensdel. Under dessa perioder arbetar du i olika företag inom branschen, och har möjligheten att bekanta dig med företagen och branschen som helhet. Hur och när praktikperioderna infaller beror på din personliga utbildningsplan. Här kan t.ex. tidigare arbetserfarenhet från branschen inverka.

Åldersgräns för utbildningen är 18 år. Om ditt modersmål inte är svenska, behöver du uppvisa tillräckliga kunskaper i språket, t.ex. genom ett intyg eller språktest.

Det är också möjligt att studera till trädgårdsmästare på läroavtal. Kontakta i så fall Klara Roos på läroavtalsbyrån vid Axxell, tfn 044 739 7359 eller klara.roos@axxell.fi.

Kostnader

Utbildningen är gratis, men avgifter för material kan tillkomma.

Beställ information

Haluatko tietää lisää koulutuksesta Trädgårdsmästare? Täytä yhteystietosi, niin oppilaitos ottaa sinuun yhteyttä.

Axxell

Axxellerera dina framtidsutsikter – vi har utbildningar både på svenska och på finska

Du kan bli kock, närvårdare, barnledare, husbyggare, merkonom, djurskötare, rörmontör... Möjligheterna är många! Utveckla din yrkeskunskap på ett flexibelt sätt vid Axxell! Axxell har ett mångsidigt utbud av yrkesutbildningar både för unga och vuxna. Utbildningarna som i första hand är...


Lue lisää oppilaitoksesta Axxell ja katso koulutustarjonta täältä

Axxell yhteystiedot

Axxell

Ratakatu 75
10300 Karjaa

 Näytä puhelinnumero
www.axxell.fi


Tilaa lisätietoa

Tilataksesi lisätietoa koulutuksesta Trädgårdsmästare täytä seuraavat tiedot: