Ammatilliset perustutkinnot

Kock

Axxell, paikassa Parainen
Opiskelukieli
ruotsi
Opiskelukieli
ruotsi
Kaipaatko lisätietoja? Kysy lisää 👍

Kock

Varför kock?

Är mat något mer än att bara bli mätt? Är du intresserad av att kombinera olika smaker och tycker du om att laga mat? Då skall du studera till kock! Under det första året lär du dig grunderna i matlagning och servering.

Studierna omfattar 180 kompetenspoäng. Har du en grundutbildning eller gymnasiestudier från tidigare förkortas dina studier. Under studierna utförs perioder i arbetslivet (utbildning enligt utbildningsavtal) på olika arbetsplatser som du väljer i samråd med lärarna. Du kan jobba på sjön eller varför inte passa på att åka utomlands? Möjligheterna är många.

Valmöjligheterna är många även då det gäller kurser och studiehelheter. Med handledning väljer du det som intresserar och passar dig bäst.

Kock

I Axxell i Pargas lär du dig yrket genom praktiskt arbete i en mångsidig inlärningsmiljö, i skolans storkök och i skolans restaurang. I skolans storkök lär du dig tillreda lunch i mängder till skolans studerande och personal. I skolans restaurang, Kök & Sal, tillreds och serveras både lunch och a´la carte av högklassiga råvaror. Du lär dig på ett professionellt sätt att tillreda mat enligt olika tillrednings- och serveringsmetoder, att duka och att servera mat och dryck.

Av studierna är en del förlagda till olika arbetsplatser. Under de  perioder du är ute i arbetslivet (utbildning enligt utbildningsavtal) har du möjlighet att jobba på arbetsplatser du är intresserad av. Du får värdefull arbetserfarenhet där du enligt dina individuella val väljer att specialisera dig inom restaurang, storkök, servering, festservice, fartyg, café eller snabbmat. Via perioderna i arbetslivet skapar du ett nätverk med goda kontakter till arbetslivet som ger dig framtida arbetsmöjligheter. Bor du på en annan ort kan du utföra utbildning enligt utbildningsavtal nära hemmet. Det finns också fina möjligheter att jobba på båt eller utomlands.

Kockkläder köper du via skolan då studierna inleds. Övrigt skolmaterial och de 2-3 skolböcker som behövs får du också köpa via skolan. Hygienpasset avlägger du under det första läsåret. Det finns även möjlighet att avlägga serveringspass och ECDL-kort (datakurs). Besök på mässor ger omväxling och är du intresserad kan du delta i Mästare-tävlingar.

Efter avslutade studier kan du jobba som kock i större eller mindre hotell, restauranger, barer, caféer, arbetsplatsmatsalar, ålderdomshem, dagis, sjukhus, kryssningsfartyg, cateringföretag eller varför inte fortsätta att studera eller starta eget företag? Du kan också fortsätta studera till servitör genom yrkesexamen.

Examensgrunderna hittar du här.

Intresserad av att studera utomlands?

Axxell har ett brett samarbete med många olika internationella samarbetsparter. Läs mera här.

Fortsatta studier på tredje stadiet

Alla studerande som får en grundexamen har, precis som studenterna som kommer från gymnasiet, rätt och behörighet att söka till yrkeshögskola och universitet.

Axxells studerande har möjlighet att genast från början av sina studier välja en väg som stärker deras möjligheter och förutsättningar att efter avslutade grundexamensstudier studera på tredje stadiet.

Varje grundexamen har ca 4-6 examensdelar och en av dem kan du byta ut till studier inom Öppna Yrkeshögskolan. Axxell har ett mycket nära samarbete med Yrkeshögskolan Novia kring detta utbyte.

Inom de gemensamma ämnena (modersmål, matematik mm.) finns möjligheter att välja en grupp där alla har siktet inställt på högskolestudier och där de valbara delarna satsas på ämnen som stärker dina möjligheter att fortsätta studera efter din grundexamen.

Kustannukset

Undervisningen är kostnadsfri för den studerande. Utgifter tillkommer dock för möjliga arbetskläder och arbetsredskap, studiematerial, övrigt material och eventuella kort. Varje bransch informerar skilt om de kostnader som det kan handla om. Läs mera om avgifter här.

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää koulutuksesta Kock? Täytä yhteystietosi, niin oppilaitos ottaa sinuun yhteyttä.

reCAPTCHA logo Tämä sivusto on suojattu reCAPTCHA:lla, ja Googlen tietosuojakäytäntö ja käyttöehdot ovat voimassa.
Axxell
Ratakatu 75
10300 Karjaa

Axxellerera dina framtidsutsikter – vi har utbildningar både på svenska och på finska

Du kan bli kock, närvårdare, barnledare, husbyggare, merkonom, djurskötare, rörmontör... Möjligheterna är många! Utveckla din yrkeskunskap på ett flexibelt sätt vid Axxell! Axxell har ett mångsidigt utbud av yrkesutbildningar både för unga och vuxna. Utbildningarna som i första hand är...

Lue lisää oppilaitoksesta Axxell ja katso koulutustarjonta täältä

Sponsoroitu